Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 8 jun 2018 14:00

P-staven satt fast i hennes artär – i två år

Deborah Louise från Birmingham hade sin p-stav fast i artären i två års tid.

Deborah Louise från Birmingham hade sin p-stav fast i artären i två års tid.

1/2

Foto: FACEBOOK

Nyligen kunde den plockas ut av läkarna – men nu vill hon varna om riskerna med p-stav.

Nyligen kunde den plockas ut av läkarna – men nu vill hon varna om riskerna med p-stav.

2/2

Foto: FACEBOOK

Deborah Louise från Storbritannien gick omkring med p-staven fast i artären i två års tid.

Preventivmedlet hade lossnat från armen och var på väg in i hjärtat.

Nu vill hon varna för p-stavarna och få dem förbjudna i landet.

För Deborah Louise från Birmingham i Storbritannien förvandlades preventivmedlet till en mardröm. I ett öppenhjärtligt brev på Facebook berättar hon att p-staven lossnat från armen och varit på väg mot hjärtat – vilket kunnat innebära en livsfarlig operation.

Det var i 2015 som hon först började märka att något var fel, och hon bestämde sig för att gå till sin läkare. Tillsammans märkte de att p-staven hade lossnat, och rört sig inuti kroppen, rapporterar Daily Mail.

 

LÄS ÄVEN: Femåringen obotligt sjuk – sväller till dubbla sin storlek 

 

”Oron har varit enorm”

Men under två års tid, fram till 2017, kunde läkarna inte identifiera var p-staven satt. Efter att hon genomgått en röntgen i augusti det året kunde läkarna till sist konstatera att hennes p-stav suttit fast i en artär nära hjärtat i över två års tid.

”Oron har varit enorm”, skriver hon på Facebook. Nu vill hon att p-stavarna ska förbjudas fram till dess att mer kunskap om riskerna finns.

Inlägget har väckt stor uppmärksamhet på nätet, med nästan 5 000 delningar. Och många visar sina sympatier för Deborah Louise.

https://www.facebook.com/debydoodoo/posts/2083013432021339

 Gynekologen: ”Risken extremt låg”

Daily mail har även pratat med Tania Adib som är gynekolog vid Kensington Medical Chambers, och hon bekräftar riskerna som kan uppstå om p-staven placeras för djupt under huden. Men, hon understryker att risken att något ska gå snett är låg:

– Risken för att en p-stav ska röra sig i kroppen är extremt låg. Risken är högre om den inte är placerad under huden ordentligt, exempelvis för djupt. Risken är högre hos kvinnor som är väldigt små, och de som jobbar med att föra in p-stavarna borde få specifik träning för att minska riskerna, säger hon till Daily Mail.

– Kvinnor borde även kontrollera sina armar regelbundet för att försäkra sig om att de kan känna p-staven, fortsätter hon.

Deborah Louise menar dock att p-stavarna i nuläget ändå utgör en säkerhetsrisk, och att de borde förbättras.

”Jag känner starkt att, utan tillräcklig forskning om riskerna vad p-staven kan göra och dess konsekvenser, borde de förbjudas. Men jag vill använda detta tillfälle för att väcka  medvetenhet. Det finns så många olika preventivmedel, men ändå är vi snabbt uppmuntrade till att föra in ett okänt objekt i våra kroppar utan att känna till riskerna”, skriver hon i sitt inlägg.