Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 25 nov 2017 21:23

P-salva för män testas i Sverige

Karolinska institutet.

Karolinska institutet.

Foto: SAMUEL UNÉUS

En särskild p-salva för män ska testas i Sverige.

Det är ett nytt preventivmedel som hindrar graviditet och nu ingår i en internationell studie, skriver Dagens Nyheter.

– Vi har tidigare sett att den effektivt hämmar spermieproduktionen, men vi vet ännu inte hur det fungerar i verkligheten, säger professor Kristina Gemzell Danielsson till DN.

Kondomen kan få konkurrens som preventivmedel för män. Nu testar forskarna en manlig variant av det välkända p-pillret – en ny p-salva som minskar antalet spermier i en utlösning.

Salvan innehåller en kombination av två hormon, testosteron och gulkroppsliknande hormon, och en förstudie visar att den ger resultat hos 89 procent av alla män.

– Många hormonella metoder för kvinnor går ut på att hämma ägglossning och den här metoden bygger också på hämning, men av spermieproduktionen. Men det är mycket svårare eftersom kvinnor har ägglossning en gång i månaden, medan stora mängder spermier nybildas hela tiden, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet, till DN.

"Förmånlig biverkningsprofil"

Salvan ska testas i flera länder, bland annat Sverige.

De vanligaste biverkningarna var hudirritation, akne, ökad lust, viktuppgång och påverkan på humöret. Forskarna såg ingen negativ inverkan på prostata eller blodtryck.

– Vi har gjort mindre studier i USA för att undersöka den optimala dosen, hur effektivt den hämmar spermieproduktionen och vilka biverkningar den kan ge på blodtryck, hud, vikt, lust och humör. Det är en väldigt förmånlig biverkningsprofil och därför vill vi gå vidare till större studier nu, säger Kristina Gemzell Danielsson.