Lär känna din kropp när du duschar.
Lär känna din kropp när du duschar. Foto: Colourbox

Övning: Känn din kropp

För att börja leva med sin kropp behöver de flesta träna på att vara närvarande. Då fokuserar du på vad kroppen känner och upplever istället för att vara upptagen med dina missnöjestankar. Det handlar om att notera vad som försiggår i kroppen när du gör olika saker.


Till exempel sitter du just nu och läser. Stanna upp och känn kroppen, notera hur det känns i fötterna, händerna, ryggen och resten av kroppen.  Din aktiva hjärna kommer att föra din uppmärksamhet bort från denna enkla uppgift. Varje gång du upptäcker att fokus flyttats till något annat så för du tillbaka din uppmärksamhet till hur det känns i kroppen.


NÄR DU PROMENERAR

Fokusera och observera ljuden omkring dig. Notera starkt eller svagt ljud, om det är nära eller långt borta, försvinner det, pulserar det, är det konstant, dovt eller högt? Notera tystnaden när den dyker upp.


NÄR DU ÄTER ELLER DRICKER

Fokusera på hur maten eller drycken känns i munnen, vilken temperatur den har, hur den känns mot gommen, tänderna och tungan. Tugga långsamt känn efter mellan varje tugga.


NÄR DU DUSCHAR

Notera hur vattnet känns mot kroppens olika delar. Tvåla in dig långsamt, notera lukten på tvålen och hur det känns när du tvålar in dig. Använd en skrubbhandske och notera hur den känns mot huden.


NÄR DU DISKAR

Notera temperaturen på vattnet och hur det känns mot händerna, diska varje sak


långsamt och varsamt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!