Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 16 jul 2009 14:06

Överläkare Johan Struwe chattade med Expressen.se's läsare

Lena E: Vågar man vaccinera sig med tanke på att man inte vet så mycket om biverkningar?
Johan Struwe: Hej ! Man vet mycket om biverkningar av influensavaccinerna och nya data samlas in och analyseras hela tiden av läkemedelsmyndigheterna nationellt och internationellt. Så om du inte har något specifikt hinder som allvarlig äggallergi eller så ska det inte vara något problem.

Ulrika Asklund: Om ni varje höst tagit vanligt influensavaccin har det då någon lindrande effekt för den aktuella influensa typen?
Johan Struwe: Hej! Nej!

Sofia: Tycker att det är lite förvirrande om vilka som ska vaccineras. Myndigheterna har gått ut med att barn under två år är en prioriterad grupp, men sen har jag sett att vaccinet inte är godkänt för så små barn. Hur är det egentligen?
Johan Struwe: Hej ! Arbete med denna fråga pågår via läkemedelsmyndigheterna. Barnen kommer sannolikt att ingå bland målgrupperna-osäkert exakt vad åldergränsen blir för närvarande.

Eva Eriksson: Hej! Har en son på 21 år som är extremt allergisk, bl a mot ägg (ca 25 olika sorters födoämnen, pollen och har svårt eksem mm). Finns det vaccin som funkar på honom? Han har dessutom astma så han bör vara i gruppen som ska få vaccin först.
Johan Struwe: Hej! Specialfråga som är svår att besvara i detalj här. Ni får diskutera med ansvarig läkare, ett alternativ kan vara snabb behandling med anti-influensaläkemedel.

Sofia: Vågar man åka på en utlandssemester i Europa med små barn i augusti? Hur stor är risken att smittas i Medelhavsländerna?
Johan Struwe: Hej ! Risken varierar betydligt mellan olika länder vid olika tidpunkter och hur man lever. Finns inga rekommendationer om reserestriktioner f.n. , det är upp till var och en.

Gunilla: Vi är flera på jobbet som är rädda för vaccinet. Det verkar inte om att någon tänker vaccinera sig. Dessutom klarar man ju en vanlig influensa bra, varför skulle man ta risken? Tror ingen vill göra det för samhällets skull och ta en risk med ett nytt vaccin! Vad säger du? MVH Gunilla
Johan Struwe: Rekommendationen är att så många som möjligt ska vaccinera sig, dels för att minska belastningen på samhället, men även för att minska totala antalet fall och därmed risken för att man själv eller någon annan ska råka ut för en svårare sjukdom. Det finns tiillräckligt med säkerhetsdata på vaccinerna för att man inte ska behöva ha någon allmän "rädsla" för vaccinet såvitt man inte har strikta medicinska hinder.

Kurt: Jag är frisk i vanliga fall. Men jag är rädd för att dö. Borde jag vara det?
Johan Struwe: Inte av den nya influensan - den risken är mycket låg.

Sarah T.: Hej! Jag har feber, ont i halsen, lite hosta . Ont i benen o kroppen.. ska jag vara orolig för att det är svininfluensan??
Johan Struwe: Du behöver inte vara orolig om du inte är allmänpåverkad, har svårt att andas etc. Är du tveksam ringer du sjukvårdsupplysning/rådgivning.

Lottis: Hur allvarligt kommer läget egentligen att bli här i Sverige? Media har en tendens att blåsa upp saker och ting...
Johan Struwe: Det går inte att förutsp exakt men utvecklingen hittills pekar på att vi nog kan komma att se ett betydande antal sjukdomsfall. Vi måste ta utvecklingen på allvar och planera för en omfattande sjuklighet alltså.

Anna: Klarar man en infektion bättre om man är vältränad, eller spelar det ingen roll?
Johan Struwe: Allmänt sett är det ju en fördel att vara i god fysisk form om man råkar ut för olika medicinska komplikationer. Man ska dock inte flörsöka träna när man håller på att bli sjuk eller "träna bort" infektionen.

Katarina Fredlu: Hej ! Behövs det påfyllning, eller räcker det med en injektion ?
Johan Struwe: Hej! Det kommer att bli 2 doser

stefan: Kan man vaccinera sig redan nu?
Johan Struwe: Nej-prognosen är nu att de första doserna kommer i slutet av september

Lucas: Hur långt tid tar det för sjukdommen att bryta ut efter man blivit smittad?
Johan Struwe: Cirka 3 dagar i genomsnit (variation 1-7 dagar)

David: Min fråga är: Kommer de läkare som sprutar in de här substanserna att ta ansvar för eventuella biverkningar, eller är motivet till allt enbart ekonomiska intressen?/David
Johan Struwe: Motivet för massvaccination är att förhindra allvarliga sjukdomsfall, dödsfall och samhällsviktiga funktioner. Enskilda läkare/vaccinatörer har ingen vinning. Biverkningar etc hanteras på vanligt sätt inom hälso-och sjukvården beroende på grad.

3-barnsmamma: Hur ser planeringen i våra grannländer och inom EU ut? Har de också slutat att uppmana smittade / risk för smitta att uppsöka vården för test/medicinering/isolering? Varför kan vi inte fortsätta ett par månader till med detta för att försöka begränsa smittan tills dess att riskgrupperna börjat få vaccin? Sedan undrar jag hur man ska veta när man bör uppsöka vården nu när dagis & skola drar igång igen snart. Symptomen verkar så snarlika de vid vanliga förkylningar med hög feber. Man vill ju inte vänta för länge heller med tanke på den snabba sjukdomsförloppet som man läst om tex i i fråga om den engelska lilla flickan.
Johan Struwe: Hej ! Svar på din första delfråga: Det pågår ett intensivt arbete inom EU för att samarbetea med analyser, ge bra rekommendationer och att harmionisera dessa så långt det är möjligt. Allt fler länder delar uppfattningen att det inte längre är realistiskt att försöka begränsa spridningen.

BoB: Var fruktansvärt sjuk med 40grader och värk i kroppen för ngn månad sedan. Aldrig likt ngt tidigare. Hemma 3 dagar kom ej ur sängen. Kräktes vid födointag och fick ej i mig från dygn 2. Kom från ingenstans. Var utomlands under ett par månader i våras, men hade varit hemma en månad. Kan jag varit drabbad?
Johan Struwe: Finns många virusinfektioner som är på det sättet. Kanske.

Anna: Snälla, kan du inte berätta lite mer om vilka kroniska sjukdomar som avses av dom som ska få förtur?
Johan Struwe: Hej ! Det här arbetet och detaljplaneringen pågår för fullt. Det kommer också nya data under hand som man klan behöva ta hänsyn till innan vaccinet kommer. Har f.n. ingen specifik lista alltså - det beror också på hur mycket vaccin som kommer och hur snabbt det går att få ut.

Lena: Det känns ibland som om influensan är en tidningsanka. Vi har haft Hongkong och olika influensor under årens lopp. Det har alltid dött människor. Jag har aldrig hört ordet pandemi förut. Är skillnaden att via har en annan nyhetsförmedling nu eller kanske har en globalare syn över huvudtaget.
Johan Struwe: Jag tror att flera av de faktorer du nämner globalisering (snabbare spridning, flera sjuka samtidigt pga resande), nyhetsförmedling etc har betydelse. Vi har också utvecklat mikriobiologiska, medicinska metoder sedan föregående pandemi som gör att vi rent tekniskt kan följa vad som händer biologiskt väldigt snabbt o detaljerat. Slutligen har all denna kunskap resulterat i att det på något sätt byggs upp en förväntan att vi för första gången kanske ska kunna påverka epidemins förlopp. Pandemibegreppet som sådant är dock inte nytt.

Lena: Kan alla Vårdcentraler testa för Svininfluensan, dvs hur vet de om man har sjukdomen eller "bara" ett annat virus? Snabb insats med bromsande medicin är ju viktig, jag tänker inte minst på den lilla flickan i england som skickades hem i tron att hon hade halsfluss, och som avled strax därefter.
Johan Struwe: Man ska bara testa dem som visar mer påtagliga symtom eller har riskfaktorer o man på förhand kan säga riskerar utveckla allvarlig sjukdom. I den mån man inte ska undersökas på sjukhus ska prov kunna tas på vårdccentralerna. Analyserna görs dock bara på vissa laboratorier

Jennie: Jag är gravid i 20:e veckan. Känner mig kluven inför en eventuell vaccination, eftersom man inte vet biverkningarna. Är det då värt att ta risken för mitt ofödda barn?
Johan Struwe: Detaljerade rekommendationer och information om vaccination av gravida kommer. Om mamman vaccineras som gravid får barnet också skydd 6 första månaderna vilket ju kan vara positivt.

Janne: Hej ! Jag är frisk och får sällan influensa eller förkylningar. Bör jag endå ta vaccinet?
Johan Struwe: Ja - för att bidra till att minska totala sjukdomsbördan och smittspridningen och därigenom skydda andra och kritiska funktioner i samhället

Annie: Varför fortsätter media att kalla influensan för svininfluensan?
Johan Struwe: Ja det du....förmodligen mer dramatiskt och säljande än Influensa A (H1N1)v ? Som kompromiss tycker jag dock personligen att "den nya influensan" borde fungera.

Bengt: Om jag har influensan. Hur länge är jag smittbärare. Hur länge kan virus överleva utanför kroppen?
Johan Struwe: Man smittar ungefär 5-7 dagar efter insjuknandet

moderator: Nu kör vi de sista frågorna - chatten avslutas om några minuter!

anna: Är svininfluensan en fartlig sjukdom?
Johan Struwe: För de allra flesta - nej. I vissa fall kan man dock bli allvarligt sjuk.

rune: Hej! Är ex. Du som överläkare på smittskyddsinstitutet från statsmakten ålaggd att hålla inne tänkbart förlopp med stor dödlighet för att inte redan nu skapa panik och kanske flykt ut till ensligt belaggda sommarstugor? Bara undrar.
Johan Struwe: Nej-tvärtom samarbetar myndigheterna så mycket vi kan för att bearbeta och förmedla den information vi har tillgång till och ge råd utifrån dessa

moderator: Sista frågan, sedan tackar vi Johan Struwe överläkare och er läsare som chattat!

Linda: Gravida är en riskgrupp och jag har läst att många gravida har blivit svårt sjuka av nya influensan i andra länder. Men att få influensan som gravid är väl inte lik med döden i samtliga fall?
Johan Struwe: Nej det har du helt rätt i. Det rör sig om ett begränsat antal fall. Men vi följer läget noga för att kunna ge bra råd till denna speciell grupp också.