Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 1 okt 2007 11:13

Överkänslighet, fetma, sjukdomar...

Överkänslighet. De flesta experter är överens om att vissa personer kan få akuta överkänslighetsreaktioner av glutamat. Symtomen är huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och illamående. Det kallas ibland för Kinarestaurangsyndromet eftersom glutamat traditionellt använts i asiatisk mat. Mat med mycket glutamat kan också utlösa migränanfall.
Fetma. Högt intag av glutamat leder till ökad aptit och fetma hos försöksdjur. Glutamat används när forskare av olika anledningar vill skapa feta försöksdjur för sina studier. Studier på människor har visat att glutamat ökar insulinutsöndringen.
Sjukdomar. Djurstudier visar att ämnet kan ge synproblem och blindhet, beteendestörningar och försämrad inlärningsförmåga. Glutamat misstänks också kunna leda till infertilitet och sjukdomar som astma, diabetes, demenssjukdomar som alzheimers och bokstavsdiagnoser som ADHD.
Konflikten. Forskarna är inte överens om de mängder vi får i oss i dag kan vara skadliga. Livsmedel får inte innehålla mer än tio gram glutamat per kilo. Enligt EU:s kostexperter är det en säker gräns.
Källor: Livsmedelsverket, Sveriges konsumenter i samverkan och rapporten Consensus meeting: monosodium glutamate