Oupptäckt svamp dödar hundratals varje år

Varje år dör flera hundra svenskar i onödan på grund av att läkarna inte upptäcker svåra, men ganska vanliga, svampinfektioner.
Skärpning, manar en av landets ledande smittskyddsexperter.

- Vid minsta misstanke om infektion - skicka prover till lab och sätt i gång med behandlingen så fort det bara går, säger Victor Fernandez, sektionschef vid Smittskyddsinstitutet som på torsdagen hade en temadag om svampdiagnostik

Vid svåra svampinfektioner där de sjukdomsalstrande organismerna har lyckats ta sig in i patientens blodomlopp finns ingen tid att förlora. Mediciner ska sättas in redan innan provsvaren är definitiva, enligt Fernandez. I bästa fall har patienten 60 procents chans att klara livhanken, men om infektionen får härja fritt i ytterligare en tid är dödligheten dessvärre mycket hög; mellan 80 och 90 procent av patienterna mister livet.

VANLIGA SVAMPAR KAN GE OVANLIGT SVÅRA SYMTOM

Aspergillos är en svampinfektion där symtomen kan variera från ett godartat, astmaliknande tillstånd till en livshotande sjukdom där hjärna och lungor är infekterade.

Den svåraste formen drabbar nästan bara patienter med kraftigt nedsatt immunförsvar.

Infektionen orsakas av en mögelsvamp som är vanlig i bland annat matjord, komposter, husdamm och livsmedel.

Människan andas ständigt in sporer från aspergillus-svampen.

Candidiasis ger oftast en ytlig infektion i hud, naglar eller slemhinna. Candida-svampen tillhör människans normalflora. Djupare infektioner - som bland annat kan ge upphov till blodförgiftning, lunginflammation, hjärn- och hjärnhinneinflammation samt hjärtklaffsinfektion - drabbar i regel bara redan svårt sjuka eller immunsvaga personer.

Stort mörkertal av candidiasis

Varje år konstateras ungefär 500 fall av svår candidiasis, infektion orsakad av svampen Candida, i Sverige. Fallen av svår aspergillos, infektion orsakad av Aspergillus-svampen, är något färre, men å andra sidan tros mörkertalet här vara ungefär 50 procent.

- De faktiska siffrorna är inte kända, säger Victor Fernandez.

Varje år dör flera hundra patienter i infektioner orsakade av dessa mycket vanliga, mikroskopiskt små svampar. Ofta upptäcks svampen inte förrän det är för sent - vid obduktionen. Hos personer som inte har ett tillräckligt vasst immunförsvar kan de harmlösa gästerna förvandlas till aggressiva sjukdomsalstrare. I takt med att sjukvården faktiskt blir allt bättre på att ta hand om åldringar, för tidigt födda spädbarn, cancerpatienter och organtransplanterade, ökar också svampinfektionerna.

- Det är viktigt att sjukvården tänker på det här. Tidig behandling räddar liv, säger Victor Fernandez.

Sara Rosén

Vanliga svampar kan ge ovanligt svåra symtom

• Aspergillos är en svampinfektion där symtomen kan variera från ett godartat, astmaliknande tillstånd till en livshotande sjukdom där hjärna och lungor är infekterade.
Den svåraste formen drabbar nästan bara patienter med kraftigt nedsatt immunförsvar.
Infektionen orsakas av en mögelsvamp som är vanlig i bland annat matjord, komposter, husdamm och livsmedel.
Människan andas ständigt in sporer från aspergillus-svampen.
• Candidiasis ger oftast en ytlig infektion i hud, naglar eller slemhinna. Candida-svampen tillhör människans normalflora. Djupare infektioner - som bland annat kan ge upphov till blodförgiftning, lunginflammation, hjärn- och hjärnhinneinflammation samt hjärtklaffsinfektion - drabbar i regel bara redan svårt sjuka eller immunsvaga personer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!