Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Efter. Mia Beijer, 34, från Gävle har gått ner 13 kilo genom att äta enligt LCHF och att fokusera på naturliga och animaliska fetter.
Efter. Mia Beijer, 34, från Gävle har gått ner 13 kilo genom att äta enligt LCHF och att fokusera på naturliga och animaliska fetter.
Efter. Mia Beijer, 34, från Gävle har gått ner 13 kilo genom att äta enligt LCHF och att fokusera på naturliga och animaliska fetter.
Efter. Mia Beijer, 34, från Gävle har gått ner 13 kilo genom att äta enligt LCHF och att fokusera på naturliga och animaliska fetter. Foto: Per-Erik Jäderberg

Ostarna som gör att kilona rasar i sommar

Hårdost och parmesan - njut av goda ostar medan kilona rasar.

Mia Beijer, 34, från Gävle har gått ner 13 kilo - bland annat genom att välja ost i stället för bullar.

- Med lågkolhydratkost och naturligt fett behöver jag inte kämpa med sockersuget, det är en sådan befrielse, säger hon.

Att gå ner i vikt och hålla formen behöver inte vara förknippat med selleristavar och tråkiga pekpinnar. Faktum är att du kan njuta av krämiga och smakrika ostar under sommaren - och samtidigt gå ner i vikt.

Tidigare studier har visat att fettförbränningen stimuleras av om man får i sig mycket kalcium, där ost är en bra källa, i synnerhet i kombination med D-vitamin som bland annat finns i fet fisk.

Minskat småätande

Bland annat visar australisk forskning att en rik kalciumkost kombinerat med D-vitamin minskar risken för småätande upp till 24 timmar.

Och nu slår en annan studie, gjord vid University of Minnesota i USA, fast att det finns ett samband mellan viktnedgång och vitamin D.

- D-vitamin gör att kalcium lättare tas upp av kroppen och de här två sakerna samverkar med varandra, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.

Men se upp med vilken ost du väljer. Näringsfysiologen Kristina Andersson poängterar att kalorimängden är det viktigaste för att gå ner i vikt.

- När man toppar maten med ost springer kaloriinnehållet snabbt i väg. Tänk på att välja en ost som inte innehåller för mycket salt och se upp med mängden om den är väldigt fet.

Provat otaliga metoder

Administratören Mia Beijer, 34, från Gävle har provat på otaliga metoder för att gå ner i vikt men alltid fallit tillbaka och över- ätit allt från godis till bakverk och chips.

Vändningen kom med lågkolhydratdieten LCHF - då hon har rasat 13 kilo.

Och i stället för godis och sötsaker unnar sig Mia Beijer ost i alla dess former.

 

Mia som hon såg ut innan viktraset.

- På morgnarna gör jag en omelett med några skivor ost i, till lunch kan jag äta väster- bottenpaj och riven parmesan på köttfärssåsen till middagen är ju en höjdare, säger hon.

Äter extra tillskott

För att få i sig extra D-vitamin har hon också börjat äta D-vitamintillskott och omega 3-kapslar under vintermånaderna.

- Tidigare har jag känt mig kraftlös och orkeslös under vinterhalvåret, men nu är jag mycket gladare och piggare.

 

Här kan du följa Mia Beijer på hennes blogg.