Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
MOT DIABETES. Forskare har konstaterat att en asiatisk ört fungerar mycket bra mot diabetes.MOT DIABETES. Forskare har konstaterat att en asiatisk ört fungerar mycket bra mot diabetes.MOT DIABETES. Forskare har konstaterat att en asiatisk ört fungerar mycket bra mot diabetes.
MOT DIABETES. Forskare har konstaterat att en asiatisk ört fungerar mycket bra mot diabetes.

Örtte kan leda till nya diabetesmediciner

Traditionell örtmedicin kan ge oss helt nya diabetesmediciner. 

Te på en asiatisk växt - odödlighetsörten - hjälper vid diabetes, visar en ny svensk avhandling. 

- Effekten är lika bra som den av vanliga diabetesläkemedel, säger professor Claes-Göran Östenson.  

Traditionell örtmedicin kan vara ett sätt att hitta nya effektiva diabetesläkemedel. Det tror forskare vid Karolinska institutet som nu publicerar nya och lovande resultat.

 Den asiatiska örten Gynostemma Pentaphyllum, ibland kallad odödlighetsörten, växer naturligt i Asien. I Vietnam används den för att förebygga och behandla typ 2 diabetes, så kallad åldersdiabetes. Och örten hjälper mot diabetes - även när den testas strikt vetenskapligt.

Håller blodsockret i schack

 Forskaren Vu Thi Than Huyen vid Karolinska institutet har studerat örtens effekt - i form av te - på både råttor och människor. Studiernas resultat visar att örten hjälper till att hålla blodsockret nere och i schack - sannolikt för att den ökar kroppens insulinkänslighet. Claes-Göran Östenson, professor i endokrinologi, tycker att studierna är lovande.

 - Det är bra effekter, lika bra som vanliga diabetesläkemedel som metformin.

 Men än är örten inte färdigstuderad och man kan idag inte rekommendera diabetiker att dricka te på odödlighetsörten i stället för att ta sina diabetesmediciner. Möjligen kan forskningen leda till ett nytt läkemedel i framtiden.

Fler örter undersöks

 Nu ska KI-forskarna leta vidare efter fler örter som kanske kan leda till nya diabetesläkemedel.

 - Vi har ytterligare ett par bra kandidater, exempelvis en ört från Malaysia Förhoppningsvis kan det här ge läkemedelsföretagen nya spår att arbeta med i framtiden, säger Claes-Göran Östenson.