Ingefära, vitlök, mynta och salvia är inte bara god kryddor - utan bra för både kropp och själ.
Ingefära, vitlök, mynta och salvia är inte bara god kryddor - utan bra för både kropp och själ. Foto: Colourbox

Örterna som gör dig frisk

Örter gör dig pigg. 

Och förförisk. 

Kolla vilka örter som just du behöver.

SALVIA

 Förr åt kvinnorna i Egypten salvia för att bli fruktsamma. Den är i dag känd för att lösa kramper i magtarmkanalen, stimulera aptiten och verka svetthämmande.

VITLÖK

 I den indiska medicinen anser man att vitlök är föryngrande. Vitlöken kom sent till Sverige, är bakteriedödande, kärlvidgande, kramplösande och är bra mot förkylning. Kan också användas mot högt blodtryck.

ROSMARIN

 Förr trodde man att rosmarin stärkte minnet, och gjorde människor unga på nytt. De medicinska egenskaperna är att de ökar aptiten, är galldrivande och kramplösande.

MYNTA

 Hippokrates talade om myntan som en kärleksört. Aristoteles förbjöd soldater att använda mynta före ett krigsslag, för att den förminskade deras krigslust och mod. Den används mot gallbesvär, magkatarr och förkylning.

OREGANO

 Oregano, eller kungsmynta som den kallas, fungerar bra för matsmältningen och lindrar hosta. Linné ansåg att könsdriften kunde släckas om man bar kryddan på sig.

PERSILJA

 Användes förr som menstruationsdrivande medel, vilket ofta innebar att växten kunde framkalla abort. Men kryddan användes också i kärleksdrycker eftersom den ansågs öka sexdriften. Persiljan kan även användas som urindrivande medel samt vid njur- och blåsbesvär.

BASILIKA

 Doften är så intensiv att den länge betraktats som en krydda som uppmuntrar till svärmerier. Den verkar också dämpande på hudirritationer och är bra för matsmältningen. Förr ordinerades den mot hysteri.

JOHANNESÖRT

 Johannesörten har ansetts så helig att självaste djävulen sägs ha stuckit hål i växtens blad i ren ilska. Sedan 1800-talet har den använts som medel mot melankoli. Johannesörtsoljan fungerar bra vid eggande massage inför en kärleksakt. Kan användas vid depression, mot klimakteriebesvär och som kramplösande medel.

INGEFÄRA

 Färsk ingefära har länge varit känd för att lindra vid gravidillamående. Hjälper även mot magknip, åksjuka, yrsel och vid inflammationer i leder och muskler.

 

Källor: Marguerite Walfridson, "Kärlekens huskurer", Wikipedia. 

Aktuellt just nu