Oro kan vara dold sjukdom

Oron tar över och sömnlösheten tar vid. Vardagliga småsaker blir till svårlösta problem. Känner du igen dig? Då kan du vara drabbad av den dolda sjukdomen GAD.

Martina Nord

Den dolda sjukdomen GAD, generaliserat ångestsyndrom, drabbar upp till var femte kvinna, skriver tidningen City. Många har stora besvär i vardagen av oro och ångest, men vet inte om att dom är drabbade. Ett exempel är när en stundande semesterresa blir en källa till oro över allt som kan gå fel, istället för att vara något att se framemot, skriver City. Dom flesta som lider av GAD är kvinnor under trettio. Muskelspänningar och sömnlöshet är några av konsekvenserna. Med tiden kan svår ångest och depression bli följden, sjukdomen kan också leda till ökad risk för självmord.


Hjälp finns

 Många väntar i många år med att söka hjälp men för den som får en diagnos är chanserna att bli frisk goda. Christer Allgulander specialistläkare i allmänpsykiatri vid Karolinska institutet säger till tidningen att 80% blir bra efter ett års behandling med läkemedel och kognitiv beteende terapi.