Tvåbarnsmamman Minna Virtanen, 34, är jättenöjd med sina nya bröst. Nu väntar hon sitt tredje barn. "Det ska fungera att amma efter bröstoperationen också", säger hon
Tvåbarnsmamman Minna Virtanen, 34, är jättenöjd med sina nya bröst. Nu väntar hon sitt tredje barn. "Det ska fungera att amma efter bröstoperationen också", säger hon Foto: Martina Huber och Akademikliniken

Operation: Hitta rätt

Varje år görs omkring 25 000 plastikoperationer i Sverige.
Expressen har kartlagt priser och anmälningar mot klinikerna.
- Det är en okontrollerad bransch, säger Ronnie Pettersson, vd för Art Clinic AB.

Tvåbarnsmamman Minna Virtanen, 34, gjorde en bröstförstoring för tre år sedan. Efter att ha fött två barn sökte hon upp en plastikkirurg. Men det blev aldrig någon operation på den kliniken.


– Jag fick inte svar på mina frågor. Jag kände inte något förtroende för honom.


I stället vände sig Minna till Akademikliniken i Stockholm. Där fick hon ett bättre bemötande. I dag är Minna jättenöjd med sina nya bröst som numera är lika stora och har samma form.


– Det är det bästa jag gjort – förutom att skaffa barn.


Inta alla blir nöjda


Men alla blir inte lika nöjda efter en operation. Experter uppskattar att antalet operativa skönhetsingrepp i Sverige ökar med omkring fem procent varje år. Ännu snabbare växer antalet icke-operativa ingrepp, exempelvis läppförstoring med injektioner. Branschen lockar ständigt nya aktörer och både priser och kvalitet varierar.


Ronnie Pettersson, vd för Art Clinic AB i Göteborg och Halmstad, tycker att kvalitetskontrollen är dålig.


– I dag får en läkare som inte är utbildad i plastikkirurgi operera. Det finns oseriösa aktörer som opererar i vanliga kontorslokaler utan tillgång till narkosläkare eller apparater för att sterilisera instrumenten. Det är en okontrollerad bransch.


Aldrig några garantier


Förra året dog en ung kvinna efter att ha genomgått en mycket omfattande fettsugning. Läkaren varnades senare av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.


Staffan Blom, chef för socialstyrelsens tillsynsenhet i Stockholm, tycker att den som vill plastikoperera sig ska informera sig noggrant om riskerna. Det finns aldrig några garantier för att resultatet blir som man önskat och det finns alltid en risk för komplikationer.


Svårt att bevisa fel


Och just missnöje med resultatet eller komplikationer är de vanligaste anledningarna till att patienter anmäler plastikkirurger till HSAN, visar Expressens granskning. Oftast fälls läkaren inte, eftersom det sällan kan bevisas att denne begått ett fel eller är oskicklig.


Jan Jernbeck, en av grundarna till Akademikliniken i Stockholm, anser att en HSAN anmälan inte behöver betyda något alls.


– Alla plastikkirurger som gör många operationer har blivit anmälda någon gång. Men om en läkare faktiskt fällts av HSAN flera gånger kan det förstås vara relevant.

FAKTA

Så väljer du klinik
Karoline Pauli, grundaren av webbsajten kosmedics.se, där konsumenter kan betygsätta plastikkirurger och kliniker, ger sina bästa råd:
Tänk på riskerna! Kom ihåg att det alltid innebär en risk att genomföra en plastikoperation.
Granska eftervården! Var noga med att granska eftervården. Bra krav att ställa är att du ska kunna ringa kirurgen dygnet runt efteråt och att du ska få träffa samma kirurg vid återbesöket. Ta också reda på vad som händer om operationen inte blir bra och måste göras om. På vissa kliniker måste man betala för en ny operation helt själv, på andra ingår det eller man kan ta en särskild försäkring.
Besök flera kliniker! Gå gärna på konsultation vid flera olika kliniker innan du bestämmer dig. Vissa kliniker erbjuder konsultation gratis. Då kan du se hur lokalerna ser ut och om personalen är serviceminded. Ta gärna med en vän eller väninna. Fyra ögon ser mer än två. Se till att få svar på alla frågor du har.
Kolla anmälningar! Du kan också kontrollera om kirurgen är anmäld till och eventuellt också straffad av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!