Onanera - så slipper du cancer

Onani kan förebygga prostatacancer.
Det påstår en forskargrupp från Australien.
- Det kan handla om en dränering av prostatakörteln, säger Jan-Erik Damber, en av Sveriges främste experter på prostatacancer.

Bara i Storbritannien drabbas 20 000 män varje år av prostatacancer. Det är den näst vanligaste cancerformen efter lungcancer. En grupp forskare från Australien har studerat prostatacancer och vad som kan tänkas förebygga sjukdomen. 2 300 patienter har ingått i studien. Varför självtillfredsställelse skulle hjälpa är forskarna än så länge osäkra på.  

Extra viktigt för män över 50

En teori är att regelbunden onani hjälper cellerna i prostatakörteln att utvecklas till att bli mindre mottagliga för cancer

- Ju mer du håller "kanalerna" i gång, desto mindre risk är det att cellerna skadas, säger doktor Graham Giles i Melbourne.

Enligt forskargruppen visar studierna att det är extra viktigt för män över 50 att tillfredsställa sig själva. Forskarna tror också att män i 20-årsåldern kan minska risken för prostatacancer med 30 procent om de onanerar fyra till fem gånger i veckan.

Jan-Erik Damber, professor i urologi vid Sahlgrenska sjukhuset, tycker att resultatet är intressant.

- Man kan tänka sig att det handlar om att en dränering av prostatakörteln minskar risken för infektioner och inflammationer, vilket man tror ökar risken för prostatacancer. Å andra sidan kan ett alltför promiskuöst leverne och veneriska sjukdomar öka risken för prostatacancer, påminner professorn.

 

Aktuellt just nu