Omega-3 ingen hjälp vid hjärtinfarkt

Att äta margarin berikat med omega-3 minskar inte risken att drabbas av en ny hjärtinfarkt.
Det visar ett forskningsprojekt i Nederländerna.

Den nederländska studien visade att en låg dos omega-3 i margarin i kombination med läkemedelsbehandling inte på ett märkbart sätt minskade risken för en ny hjärtinfarkt eller andra hjärt-kärlåkommor. Studien omfattar 4 800 personer, män och kvinnor i åldern 60 till 80 år, som alla haft en hjärtinfarkt omkring fyra år tidigare.


Äta allsidig kost

Tidigare studier från ett större livsmedelsbolag, som också säljer det berikade margarinet, har gjort gällande att det skulle ge friskare hjärtan.


Den nya studien presenteras på den europeiska hjärtkonferensen i Stockholm.


- Därmed inte sagt att omega-3 är dåligt för hjärtat. Men att den som tillsats i margarin skulle minska riskerna för hjärtsjukdom stämmer inte. Vill man värna sitt hjärta är det bättre att äta allsidig kost, till exempel fisk och få i sig omega-3 helt naturligt, säger professorn i kardiologi vid Linköpings Universitetssjukhus, Lena Jonasson.


"Lurendrejeri"

Jonasson menar att undersökningen egentligen bara bevisat det som alla seriösa hjärtläkare redan visste. Men hon tror inte att den reklam som finns är farlig för hjärtsjuka personer, eller att den påverkar hjärtsjuka att äta mer margarin berikat med omega-3.


- Följer hjärtsjuka sina läkares råd och äter sina mediciner är inte margarin farligt, inte det med berikat omgega-3 heller.


- Det är viktigt att göra den här typen av studier. Livsmedelsindustrin kommer ofta ut med den ena och andra produkten som påstås ha medicinska egenskaper. Men mycket är ju rent lurendrejeri, säger Lena Jonasson.Lennart Kasvi/TT

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!