HUMLE innehåller en flavonoid som förbättrar minnet. Dessvärre måste man dricka 2000 liter - om dagen - för att få full effekt...
HUMLE innehåller en flavonoid som förbättrar minnet. Dessvärre måste man dricka 2000 liter - om dagen - för att få full effekt...

Öl kan göra dig smart och förbättra minnet

Grattis, öl kan göra dig smartare!

Forskning visar att ett ämne i humle ger ökad tankeförmåga, bättre minne och motverkar övervikt.

Men den dåliga nyheter för din hälsa är att du måste dricka 2000 liter - om dagen.

Christina Lundell

Goda nyheter om alkohol höjer humöret. Nu har vetenskapen kommit på ännu en positiv sidoeffekt av att dricka öl: Om du dricker 3500 pints (2000 liter) om dagen så höjs din kognitiva förmåga, ditt minne och din förbränning. Särskilt om du är en ung mus.

Ämnet som åstadkommer effekten heter xanthohumol och finns i humlet man brygger öl av. Xanthohumol är en flavonoid - ett ämne som ger färg till växter. Forskare har hittills studerat flavonoider i blåbär, mörk choklad och rödvin för att undersöka deras hälsoeffekter - bland annat motverkar de cancer och hjärtsjukdomar.

Xanthohumol tros kunna motverka både övervikt och åldersrelaterade förändringar, enligt forskarlag på Oregon State University.

Forskarlaget har gett unga möss en mycket högre dos än man normalt sett får i sig via kosten och noterat att de förstärker mössen intelligens och anpassningsförmåga.

– Xanthohumol can skynda på kroppens förbränning, minska fettsyrorna i levern och - åtminstone hos unga möss - förbättra deras kognitiva anpassningsförmåga eller tankeförmåga, säger doktoranden Daniel Zamzow till Daily mail.

Forskarna hoppas att ämnet kan användas för att behandla högt blodtryck, övervikt och åldersrelaterade minnesförsämringar, men konstaterar också att det är viktigt att börja tidigt i livet för att motverka försämringar. Resultatet hos äldre möss blev inte riktigt lika storslaget:

- Den här flavonoiden kan fylla en funktion för att optimera minneskapaciteten. Den här studien verkar också tala för att det är viktigt att börja tidigt i livet med hälsosam kost för att den ska göra full nytta, säger professor Kathy Magnusson, till tidningen.

På sikt hoppas forskarteamet kunna utvinna ämnet och göra det till kosttillskott.