Forskare har tagit fram en öl som inte gör dig bakfull.
Forskare har tagit fram en öl som inte gör dig bakfull. Foto: Werner Heiber

Öl du slipper bli bakfull av – så här funkar den

Ont i huvudet, illamående och full av ångest?

Nu kan bakfyllan vara ett minne blott.

Forskare har tagit fram en öl som inte gör dig dålig.

Skulle det inte vara trevligt om du kunde dricka mängder av din favoritöl utan att bli bakfull? Nu verkar det som att en grupp australiska näringsforskare som har jobbat på att uppnå just detta, lyckats med att ta fram en "baksmällefri" öl.

En av anledningarna till att för mycket alkohol får dig att bli dålig dagen efter är att det leder till en ökad urinproduktion, vilket gör dig uttorkad. Forskarna vid Griffith University Health Institute i Australien har tillsatt elektrolyter - substanser som påverkar mängden vatten i kroppen – i ölen. Allt testades sedan på en grupp volontärer som precis avslutat ett hårt träningspass, trots att forskarna varnar för att dricka alkohol efter träning.

– Vi vet att öl är en mycket populär drink, särskilt efter sport eller ansträngning, säger forskaren Ben Desbrow till ABC News. Från vårt perspektiv handlar det om att minska skaderiskerna men fortfarande kunna tillåta människor att dricka öl.

Ölen man testade var av olika sorter och med olika alkoholhalter. Det var dock bara den svagare ölen som har samma alkoholhalt som vår lättöl, som efter att ha tillsatts med elektrolyter, blev tre gånger mer återfuktande än vanlig öl. Men kanske kommer det även en lösning på starköl också så småningom.

 

Källa: iflscience.com

Aktuellt just nu