Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
RIVSTARTA FÖRBRÄNNINGEN. Bränn fett med nya morgonrutiner.RIVSTARTA FÖRBRÄNNINGEN. Bränn fett med nya morgonrutiner.RIVSTARTA FÖRBRÄNNINGEN. Bränn fett med nya morgonrutiner.
RIVSTARTA FÖRBRÄNNINGEN. Bränn fett med nya morgonrutiner. Foto: Photos.com

Öka förbränningen redan på morgonen

Du kan göra en hel del för att öka din förbränning redan under dagens första timmar.

06.00

Drick ett stort glas vatten

 Väckarklockan ringer och du stapplar fram till vattenkranen och dricker ett glas kallt vatten på fastande mage. Enligt tyska forskare ökar det din ämnesomsättning med 30 procent den första timmen efteråt. En 30-procentig ökning motsvarar ca 25 kalorier. Du kan alltså inte dricka dig smal på vatten - men det är ett sätt att sparka igång förbränningen.

06.15

Spring en runda i högt tempo

 Ju högre puls du har under träningen, desto fler kalorier förbränner du. Studier visar att du kan fördubbla kaloriförbrukningen om du i stället för en lugn joggingrunda ger järnet med tempolöpning. Den stora vinsten beror inte bara på att du förbränner fler kalorier under träningen, utan också att du under timmarna efteråt får en ökad förbränning som bidrar med 20–30 procent extra kalorier.

 

 Räkna med att varje minuts intensiv träning förbränner 12–15 kalorier. Tycker du att det är tungt att hålla uppe intensiteten, så kan du pröva mer intervallbaserad träning. Det kan du göra genom att dela upp själva träningspasset i kortare etapper då du ger järnet eller genom att träna två gånger samma dag i stället för en gång. Ta exempelvis en rask liten löptur på morgonen före duschen och komplettera med ännu ett kort träningspass sent på eftermiddagen.

Ät magra mejeriprodukter
Färska studier bekräftar kalciumets förmåga att binda fett i tarmen. På  så sätt hindras kroppen från att ta upp fettet som i stället åker ut i  den andra änden. Effekten blir störst om man satsar på magra  mejeriprodukter, så det finns alltså flera goda skäl att göra dem till  en central del av den dagliga smalkosten. Välj minimjölk och magra  yoghurtprodukter – både till frukost, som mellanmål
eller som dressing till middagen på kvällen.

08.30

Drick ett par muggar grönt te
Gör en kanna grönt te när du kommer till jobbet på morgonen, och drick  den under dagens lopp. Forskning visar att teet stödjer din  viktminskning både genom att öka förbränningen och genom att få kroppen  att föredra fett som energikälla. En thailändsk studie visar att  tillskott av grönt te ökar ämnesomsättningen med 45 kalorier. Effekten  beror på dosens storlek. Det är dokumenterat att ämnesomsättningen ökar  mest om du intar större mängder koffein än du är van vid. Det är  koffeinet som ger teet dess ämnesomsättningsfrämjande effekt. Till  skillnad från kaffet har teet dessutom en lång rad hälsosamma  antioxidanter.

09.30

Ta ett mellanmål på förmiddagen

 Ett bra förmiddagsmål kan vara en frukt eller till exempel en morot och  en liten näve mandlar. Äter du två huvudmål och två till tre mellanmål  under dagens lopp uppnår du en högre förbränning än om du samlar samma  mängd kalorier i färre måltider. Varje måltid påverkar nämligen kroppens  hormonbalans. Ju oftare det sker, desto högre blir förbränningen.