ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Ohälsa är en fråga om attityd

1/1

Foto: JOHAN ADELGREN

Ohälsa är en fråga om attityd

I småländska Gislaved drar sig invånarna i det längsta innan de ringer försäkringskassan. I jämtländska Strömsund är sjukskrivningarna en del av regionalpolitiken, enligt den nya boken I ohälsans tid.

Etnologerna Jonas Frykman och Kjell Hansen har arbetat flera år arbetat med ett projekt där Gislaved och Strömsund jämförts när det gäller ohälsotal och inställning till försäkringskassan. Den ena orten ligger i Bibelbältet, den andra i den sköna jämtländska naturen.
I Strömsund får invånarna ersättning från försäkringskassan över 50 dagar om året. I Gislaved ligger den siffran, som också kallas ohälsotalet, på 33.
Enligt Frykman och Hansen beror skillnaderna mer på attityder än på sjuklighet. I Gislaved drar man sig in i det längsta för sjukskrivning och det är definitivt inte något man flaggar för.

Bidrag och politik

I Jämtland anser många att sjukpeng är något man har rätt till, ett bidrag bland flera andra.
Att sjukskrivningar använts som en del av regionalpolitiken i Jämtland och där fått kompensera för brister på arbetsmarknaden råder det ingen tvekan om, säger Jonas Frykman till TT.
- Man har använt sjukskrivningar som ett medel för att få folk att bo kvar och det har man varit medveten om, både bland läkarna och personalen på försäkringskassan.

Av: Björn Ewenfeldt/TT