"På vägen till sjukhuset blev min son dålig, fick ont i halsen och magen och han kallsvettades", skriver Odins mamma Hedda.
1 av 3: "På vägen till sjukhuset blev min son dålig, fick ont i halsen och magen och han kallsvettades", skriver Odins mamma Hedda. Foto: Privat
Växten Belladonna är relativt ovanlig i Norge. Så även i Sverige, där förgiftningar av barn genom olyckshändelser inte sker särskilt ofta.
2 av 3: Växten Belladonna är relativt ovanlig i Norge. Så även i Sverige, där förgiftningar av barn genom olyckshändelser inte sker särskilt ofta. Foto: Privat
"Personligen tycker jag att det är konstigt att sådana här bär växer runt en lekpark", säger mamma Hedda.
3 av 3: "Personligen tycker jag att det är konstigt att sådana här bär växer runt en lekpark", säger mamma Hedda. Foto: Privat

Odin åt livsfarliga bär – mammans varning

Besöket på lekplatsen i Askim i Norge blev en mardröm för Odin, 5, när han fick i sig ett livsfarligt bär.

Nu vill hans mamma Hedda varna andra föräldrar – och uppmanar till att se sig omkring, vilket norska TV2 rapporterat om.

– Man måste vara på sin vakt, säger hon.

Odin, 5, besökte en lekplats i Askim i Norge tillsammans med sin mamma Hedda Kiær Nordrum.

Det som skulle bli en lugn och trevlig stund i parken slutade i stället med en resa till sjukhuset, rapporterar norska TV2.

Plötsligt berättade Odin för sin mamma, full av blå saft runt munnen, att han ätit ett bär från en buske men att han spottade ut det för att bäret var så surt.

– Jag blev väldigt orolig och ringde till giftinformationscentralen i Norge som inte kunde hjälpa mig eftersom jag inte visste vad det var för bär, säger Hedda Kiær Nordrum.

Efter ytterligare efterforskningar visade det sig vara det ytterst giftiga bäret Belladonna som Odin ätit av.

– Det var ett bär som jag själv aldrig hade hört om innan, men vi åkte direkt in till sjukhuset, säger Hedda Kiær Nordrum.

"Det var förfärligt"

I ett inlägg på Facebook har hon berättat om de skakande timmarna med sin son Odin.

"På vägen till sjukhuset blev min son dålig, fick ont i halsen och magen och han kallsvettades. Han somnade men innan han somnade var han "borta", ögonen rullade", skriver hon i inlägget och fortsätter:

"Det var förfärligt och mitt enda mål var att komma fram till sjukhuset så fort som möjligt".

Bären har, tack och lov, en sur smak och är ingen njutning att äta. Tack vare det hade Odin spottat ut bäret fort – något som tros ha räddat honom från betydligt allvarligare konsekvenser.

"Kan bli farligt"

På sjukhuset gjordes långa undersökningar där man konstaterade att han var oskadd – men nu vill mamma Hedda varna andra föräldrar från att hamna i liknande situationer.

– Personligen tycker jag att det är konstigt att sådana här bär växer runt en lekpark. Jag tror inte att man som förälder är beredd på att giftiga bär kan finnas där, säger hon.

Vad vill du säga till andra föräldrar?

– Man måste vara på sin vakt och ha koll runtomkring sig. Har man otur kan det bli farligt annars.

Växten Belladonna är relativt ovanlig i Norge. Så även i Sverige, där förgiftningar av barn genom olyckshändelser inte sker särskilt ofta.

Allvarligare förgiftningar med växten har dock inträffat i samband med medicinsk användning och när växten använts i missbrukssyfte, skriver Giftinformationscentralen på sin hemsida.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!