Studier har visat att bipollen stärker immunförsvaret, vilket i sin tur kan hindra de vanliga bakterier som vi börjar bli resistenta mot, till exempel stafylokocker och streptokocker.
Studier har visat att bipollen stärker immunförsvaret, vilket i sin tur kan hindra de vanliga bakterier som vi börjar bli resistenta mot, till exempel stafylokocker och streptokocker.

Nyttigare än chiafrön - bipollen är nya supermaten

Nu får chiafröna och gojibären lämna plats åt en ny hälsofavorit.

Enligt professor Charlotte Erlanson-Albertsson är bipollen den bästa supermaten.

– Om jag skulle välja något så skulle jag ta det, säger hon till Hälsoliv.

De sista åren har flera exotiska bär, frön och frukter seglat upp på dietisternas och kostrådgivarnas bästalistor. Och medvetna svenskar har inte varit sena att haka på den nya trenden: "supermat" som chiafrön, gojibär och acaibär är numera vanliga ingredienser i kokböckernas och tidningarnas nyttiga recept.

Men bland de hälsosamma livsmedlen finns bättre och sämre val - och i ett inslag i TV4-programmet "Malou efter tio" går Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, igenom de populära näringskoncentraten.

Och avslöjar vilket av dem som är allra bäst:

– Bipollen är en riktig supergrej, för det innehåller egentligen allt som man behöver. Där är både makrofödoämnen, det vill säga kolhydrater, fett och protein, och mikrofödoämnen som vitaminer och mineraler. Det är en mix av allting, säger hon.

 

Studier har visat att bipollen stärker immunförsvaret, vilket i sin tur kan hindra de vanliga bakterier som vi börjar bli resistenta mot, till exempel stafylokocker och streptokocker.

Charlotte Erlanson-Albertsson tror att det lilla "kornet" kan vara framtiden, när antibiotika inte längre fungerar.

Hon rekommenderar att man äter en liten mängd varje dag i förebyggande syfte, på yoghurten eller i smoothien.

– De är väldigt koncentrerade, så man ska inte ta för mycket. Men en matsked är bra. Jag äter inte själv bipollen, men om jag skulle välja något så skulle jag ta det, säger hon till Hälsoliv.

Chiafrön är också näringsrika, men professorn varnar för den haussade morgonfavoriten om man vill gå ner i vikt:

– De innehåller mycket kalorier, så man ska inte äta mer än 10 gram om dagen. Det är lagom.

Därför sägs bipollen vara nyttigast

*Ger energi (tack vare de många näringsämnena)

*Stärker immunförsvaret (tack vare antioxidanter som skyddar kroppens celler)

*Håller i gång magen (tack vare enzymer som underlättar) matsmältningen)

Källa: Food matters

Än så länge svårt att få tag på

Professor Charlotte Erlanson-Albertsson tycker att bipollen, liksom många andra så kallade kosttillskott, borde säljas i fler vanliga mataffärer:

– Det är många som aldrig sätter sin fot i en hälsokostbutik, vilket är synd, för där finns väldigt mycket bra. Ica, Coop och de andra stora affärerna har ju börjat med hälsohyllor, så sätt dit grejerna, så att folk hittar dem.

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Topphälsa här!