Nytt medel skyddar mot blodproppar

Ett nytt läkemedel mot blodproppar kan hjälpa tusentals hjärt- och kärlsjuka svenskar och revolutionera sjuk­vården. 

Medlet, Pradaxa, är både bättre, säkrare och lättare att använda än det gamla standardläkemedlet Waran. 

- Det är fantastiskt. Vi trodde inte det var möjligt att det skulle vara effektivare, säger hjärtläkare Jonas ­Oldgren. 

NÖJD MED DET NYA. Margit eriksson, 80, i Örebro har hjärtflimmer och är glad över att få det nya läkemedlet. Foto: Foto: Richard Ström /Expressen

Närmaste tiden förväntas det europeiska läkemedelsverket EMA godkänna det nya läkemedlet Pradaxa mot blodproppar hos personer med förmaksflimmer. Myndighetens expertkommitté har redan gett grönt ljus.

 - Det här gör att fler svenskar kan få en effektivare och enklare behandling, säger Jonas Oldgren, överläkare på hjärtkliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

 Beslutet berör tusentals svenskar. Omkring 180 000 svenskar lider av förmaksflimmer vilket femfaldigt ökar risken för farliga blodproppar och stroke. Dessa har mer än dubbelt så hög risk att dö av stroke.

Väldigt efterlängtat

 Dagens standardbehandling mot blodproppar är läkemedlet waran som funnits sedan 50-talet. Det är krångligt att dosera och kräver täta blodprovskontroller. Dessutom "krockar" Waran med många andra läkemedel, viss mat och alkohol. Det medför också en betydande risk för farliga biverkningar. Medlet toppar ständigt listan av biverkningar och dödsfall.

 - Många patienter vill inte ha Waran. Det finns en betydande underbehandling, varannan som skulle borde ha behandling får det inte. Därför är det nya läkemedlet är väldigt efterlängtat, både av patienterna och oss läkare, säger Jonas Oldgren.

"Det var överraskande"

 I en stor studie på över 18 000 patienter jämfördes det nya läkemedlet med Waran. Vid den högre dosen gav Pradaxa 35 procent bättre skydd mot stroke, vid en lägre dos lika bra skydd.

 - Det var överraskande. Waran är ett väldigt effektivt läkemedel och vi trodde inte att det var möjligt att Pradaxa skulle vara bättre, säger Jonas Oldgren.

 Det nya medlet har dessutom lägre risk för farliga biverkningar som blödningar, exempelvis hjärnblödning. Men för de hjärt- och kärlsjuka blir nog den största skillnaden att Pradaxa är lättare att använda. Patienterna slipper gå på täta blodprovskontroller och kan äta och dricka vad de vill.

 - Patienterna får ett friare liv. Och om fler får effektiv förebyggande behandling kan vi förhindra många fall av stroke, säger Jonas Oldgren.

 

Rättelse: Tyvärr blev det fel i rubriken i en tidigare version. Det nya läkemedlet Pradaxa har bevisats kunna skydda mot blodproppar och stroke. Medlet har inte bevisats skydda mot hjärtinfarkt.

FAKTA

15 tips: Så kan du skydda dig mot stroke och hjärtinfarkt


En rad faktorer ökar risken för att drabbas av blodproppar, hjärtinfarkt och stroke. Här är hjärtprofessor Annika Rosengrens bästa tips.

1. Om du kommit upp i 40 årsåldern kan det vara bra att gå på hälsokontroll och kontrollera puls, blodtryck och blodfetter.
2. Fimpa om du röker och snusa helst inte. Snus har effekt på blodcirkulationen - även om det inte är klart bevisat att det ökar risk för hjärtinfarkt och stroke.
3. Om du dricker alkohol - drick med måtta. Hög alkoholkonsumtion ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Men ett halvt till ett glas vin om dagen har visat sig ha en skyddande effekt.
4. Ständig stress är inte bra, försök att prioritera och säg nej.
5. Håll normal vikt eller gå ned i vikt om du är överviktig.
6. Håll koll på midjemåttet. Det ska helst vara mindre än 80 cm för kvinnor och mindre än 94 cm för män.
7. De flesta svenskar äter för mycket salt. Översalta inte på maten och se upp med salt i fabrikstillverkad mat, särskilt bröd och ost.
8. Många av oss äter för mycket mättat fett. Begränsa intaget av animaliskt mättat fett som rött kött och feta charkuteriprodukter.
9. Transfetter är en välkänd riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar. Industriellt transfett kan exempelvis finnas i kakor, kex och chips.
10. Du behöver inte snåla med fett, men välj bra fleromättade fetter exempelvis olivolja, rapsolja och valnötter.
11. Ät mer fisk. Fet fisk som sill, lax, makrill och strömming innehåller nyttigt fett som skyddar hjärta och kärl.
12. Ät så oraffinerade produkter som vanligt - exempelvis fullkornsbröd i stället för vitt bröd och råris istället för vitt ris.
13. Ät fem portioner frukt och grönsaker om dagen.
14. Undvik socker så mycket du kan, särskilt söta drycker som läsk, juice och saft.
15. Sitt inte stilla för länge. Ta en paus/bensträckare minst en gång per halvtimme. Rör dig minst 30-40 minuter om dagen. Lägg gärna till ett eller fler träningspass i veckan.

Nya läkemedlet kommer till hösten


Nya tabletten mot blodproppar, Pradaxa, förväntas finnas på svenska apotek i höst. Det är betydligt dyrare än det gamla läkemedlet Waran. Men kostnaderna för sjukvårdens provtagningar blir å andra sidan lägre.
Läkemedlet kan i framtiden också komma att godkännas för personer som har hjärtklaffsproteser och som haft blodproppar i benen.
Två andra liknande läkemedel är på väg ut på marknaden, de heter Xarelto och Eliquis.