Nytt larm: Chips kan ge cancer

En ny holländsk studie visar att det kan finnas ett samband mellan cancer och akrylamid i maten. 

- Det är första gången som det visas, säger Leif Busk, vetenskaplig expert vid Livsmedelsverket, till TT. 

De holländska forskarna har följt upp ungefär 62 500 kvinnor under drygt elva år. Forskarna har sökt ett samband mellan ett högt intag av akrylamid och tre olika cancerformer, bröst-, livmoder- och äggstockscancer.

 Resultatet visar att bland kvinnor som får i sig mycket akrylamid ökar risken för livmoders- och äggstockscancer jämfört med de som får i sig mindre av ämnet. Kopplingen mellan ämnet och en högre cancerrisk var tydligast bland icke-rökare.

 - Vår studie är den första epidemiologiska studie som påvisat att akrylamid från födan kan öka cancerrisken även hos människor, säger Janneke Hogervorst vid Maastricht universitet till Upsala Nya Tidning på nätet.

 Hon säger till tidningen att det behövs fler studier för att slå fast att akrylamid i maten verkligen kan orsaka cancer.

Larm 2002

 Under våren 2002 larmade Livsmedelsverket i Sverige om att akrylamid fanns i höga doser i exempelvis chips och bröd.

 Försök på djur har visat att akrylamid kan innebära en förhöjd cancerrisk, men fram till nu har de studier som gjorts på människor inte visat en förhöjd risk.

 Därför tas den holländska studien mot med intresse på Livsmedelsverket.

 - Den är ett stöd för de bedömningar som vi gjorde för fem år sedan. Men den innebär inte att problematiken ser besvärligare ut i våra ögon än tidigare, säger Leif Busk.

Samma rekommendationer

 Därför är det inte aktuellt med några nya kostrekommendationer. Fortfarande gäller det att äta mycket fibrer och grönsaker och lite fett.

 - Då minskar man exponeringen för akrylamid med kanske 40 procent, säger Leif Busk.

 Enligt honom står potatisprodukter för en tredjedel av akrylamiden som svenskarna får i sig, brödprodukter för en tredjedel och kaffe för en tredjedel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!