Foto: Hemera

Nytt köttlarm – du riskerar att dö i förtid

I svallvågorna efter hästköttskandalen rapporterar BBC om nästa köttlarm:

Skinksmörgåsen, lunch-korven och skivorna med söndagsbacon kan öka risken att dö i förtid. 

Det är inte första gången det kommer ett larm om processat kött. Senast handlade det om att rött kött och processade charkvaror ökar risken för tarmcancer. 

Nu anser forskare att vi bör begränsa intaget av processat kött till motsvarande 20 gram om dagen. Den schweiziska professorn Sabine Rohrman, verksam vid universitet i Zürich. Rohrman är en av de forskare som under 13 års tid har arbetat med en ny studie, vars syfte har varit att utreda huruvida det finns ett samband mellan att äta stora mängder processat kött och att dö i förtid.

Ett av 30 dödsfall hade kunna förhindras

Studien visar att ett av 30 för tidiga dödsfall hade kunnat förhindras om personen i fråga hade ätit mindre processade köttprodukter.

– Det är viktigare att sluta röka än att dra ner på köttätandet, men när vi har analyserat studien har vi kommit fram till att förutom rökning och fetma, så är en av de stora riskerna att äta processat kött, säger Sabine Rohrman till BBC.

Var sjuttonde person avled

450 000 personer från tio europeiska länder deltog i studien, som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidsskriften BMC Medicine.

Var sjuttonde person som deltog i studien avled under studiens gång. När studien analyserades visade det sig att de av deltagarna som hade ätit mer än 160 gram processat kött om dagen - vilket ungefär motsvarar två korvar och en skiva bacon - hade 44 procents högre risk att dö i förtid än de som åt omkring 20 gram processat kött om dagen.

Medan studien fortskred avled omkring 10 000 av deltagarna i cancer, och omkring 5 500 av hjärtproblem.

Tre procent hade kunnat överleva

– Det finns samband mellan hög konsumtion av kött, särskilt processat kött, och en ohälsosam livsstil, säger Sabine Rohrman till BBC.

Hon berättar även för BBC att om samtliga av de personer som deltog i studien endast hade ätit 20 gram processat kött om dagen så skulle tre procent av de personer som dog i förtid att ha kunnat överleva.

Läkaren Rachel Thompson, som arbetar med organisationen World Cancer Research Fund arbetade även hon med studien. Hon menar att antalet fall av tarmcancer hade varit 4 000 färre varje år om människor åt mindre än tio gram processat kött om dagen.

– Den här studien bidrar till de vetenskapliga beläggen för att belysa riskerna med att äta processat kött, säger Thompson till BBC.

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Topphälsa här!