ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Nytt förslag: Förbjud tobaksköp hela livet

Publicerad 4 jan 2016 10.05
<span>Norska läkarförbundet vill förbjuda tobaksförsäljning till alla födda efter år 2000 – oavsett hur gamla de blir. </span>

Norska läkarförbundet vill förbjuda tobaksförsäljning till alla födda efter år 2000 – oavsett hur gamla de blir.

1/2

2/2

Foto: Martin Kierstein

Norska läkarförbundet tar nu första steget mot en snus- och rökfri generation: De vill förbjuda tobaksköp för alla födda efter år 2000, skriver Aftenposten.

Vad tycker du om förslaget?

Tack för din röst!

Vad tycker du om förslaget?

I dag är det 18-årsgräns för tobaksköp i Norge, men nu vill alltså Läkarförbundet att de ungdomar som i dag är 15–16 år aldrig ska kunna köpa tobak.

– Det ska inte bli ett förbud mot att röka, men vi vill inte att unga ska börja med tobak, säger Läkarförbundets ordförande Marit Hemansen.

– Vi har länge haft som mål att fasa ut rökningen före år 2035. Detta är ett steg på vägen, fortsätter hon.

Önskar inte en kriminalisering

Läkarförbundet vill dock inte kriminalisera användningen av tobak, men de vill försvåra för de yngre att få tillgång till snus och cigarretter. Det betyder alltså att när nya generationer blir gamla får de inte köpa tobak i Norge.

– Det är ett konkret tilltag för att nå målet om en tobaksfri generation, säger Marit Hermansen.

Svårt att genomföra

Politkern Olaug Bollestad (Kristelig Folkeparti) är för förbudet, men tror inte att det kommer gå att genomföra. Hon tror att det mest realistiska vore att justera pris och avgifter sett till ålder.

– Tobaksrök är en av huvudorsakerna till hjärt- och kärlsjukdomar och kroniska lungsjukdomar. Utifrån det vi vet i dag hade tobak aldrig blivit godkänt att sälja i vårt land.

 

LÄS MER: Forskare avlivar myten om rökning och vikten

Relaterat