Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 28 okt 2009 08:59

Nytt bråk om svenska influensavaccinet

FÖRSVARAS I SVERIGE. Trots kritiken mot vaccinet Pandemrix tycker svenska experter att det är bra. "Vaccinet har visat sig verka väldigt bra och det är ytterst viktigt att vi fortsätter vaccinera", säger Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

FÖRSVARAS I SVERIGE. Trots kritiken mot vaccinet Pandemrix tycker svenska experter att det är bra. "Vaccinet har visat sig verka väldigt bra och det är ytterst viktigt att vi fortsätter vaccinera", säger Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

Foto: Pontus Lundahl / Scanpix /

Det vaccin vi har i Sverige har vållat debatt i Tyskland. Där finns ett annat vaccin, utan tillsatser, tillgängligt för regeringen.
Socialstyrelsen försvarar dock vaccinet.
- Tillsatsen kan ge mer lokala biverkningar men det finns inget som säger att det ger långvariga effekter, säger Anders Tegnell på smittskyddsenheten.

I Tyskland har debatten om vaccinet varit stor efter efter att Der Spiegel avslöjat att regeringen fått tillgång till ett vaccin, Celvapan, medan folket får Pandemrix som också används i Sverige.
Det som skiljer de båda åt är att Pandemrix innehåller ett så kallat adjuvans som stärker immunförsvaret.

Värk och feber

- De biverkningar som orsakas av förstärkaren, eller adjuvansen, är värk, huvudvärk, feber och rodnad runt vaccinationsstället. Det är biverkningar vi förväntat oss. Vaccinet har visat sig verka väldigt bra och det är ytterst viktigt att vi fortsätter vaccinera, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.
Time Magazine rapporterar att inrikesministeriet beställde doserna av Celvapan innan skillnaderna mot Pandemrix var dokumenterade.
Men Tysklands största tidning Bild anklagade tyska regeringen för att ge andra klassens-medicin till medborgaren.

Försöker döva kritik

Vaccinet Pandemrix.

Foto: Foto: Andreas Rentz

I försöken att döva kritiken har regeringen i Tyskland påpekat att EU godkänt Pandemrix och att bland annat Sverige använder det vaccinet.
Förbundskanslern Angela Merkel har också försökt lugna stormen genom att meddela att om hon vaccinerar sig, så blir det med folkets vaccin Pademrix.
- Vaccinet är godkänt och jag har väldigt svårt att se att det finns någon grund i den kritik som tagits upp i Tyskland, säger Anders Tegnell, enhetschef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.
I Kanada har ett speciellt lager med vaccin utan ett så kallat adjuvans beställts till gravida och barn, rapporterar AP.

"Mer vaccin"

Men världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar ändå användande av Pandemrix för att öka tillången på vaccinet runt om i världen.
Anders Tegnell menar att det finns en solidarisk aspekt i varför man valt Pandemrix i Sverige.
- Man får fram väldigt mycket mer vaccin genom att använda den här adjuvansen. Om alla skulle producera vaccin så som man producerar Celvapan skulle man kanske bara kunna vaccinera en femtedel så mycket som i dag.

Relaterat