Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kim Kardashian på Instagram.Kim Kardashian på Instagram.Kim Kardashian på Instagram.
"Jag har sett på Instagram att stora profiler har använt den", säger Bella Forsman"Jag har sett på Instagram att stora profiler har använt den", säger Bella Forsman"Jag har sett på Instagram att stora profiler har använt den", säger Bella Forsman
För Bella Forsman är målet att få en smalare midja med hjälp av korsetten.För Bella Forsman är målet att få en smalare midja med hjälp av korsetten.För Bella Forsman är målet att få en smalare midja med hjälp av korsetten.
Victoria Sandberg menar att hon får bättre hållning med korsetten.Victoria Sandberg menar att hon får bättre hållning med korsetten.Victoria Sandberg menar att hon får bättre hållning med korsetten.
"Det är lätt att säcka ihop, man måste sträcka på sig", säger Victoria Sandberg."Det är lätt att säcka ihop, man måste sträcka på sig", säger Victoria Sandberg."Det är lätt att säcka ihop, man måste sträcka på sig", säger Victoria Sandberg.
1 AV 5
Kim Kardashian på Instagram.
2 AV 5
"Jag har sett på Instagram att stora profiler har använt den", säger Bella Forsman
3 AV 5
För Bella Forsman är målet att få en smalare midja med hjälp av korsetten.
4 AV 5
Victoria Sandberg menar att hon får bättre hållning med korsetten.
5 AV 5
"Det är lätt att säcka ihop, man måste sträcka på sig", säger Victoria Sandberg.

Nya trenden ska forma midjan hos unga tjejer

Korsetten har gjort comeback.

Plagget som vi tidigare sett som historiskt används nu av allt fler unga, svenska tjejer under namnet träningskorsett. Tanken är inte bara att hålla in magen då och då, utan att använda korsetten på ett sådant sett så att midjan blir permanent mindre.

Fenomenet kallas "waist training" och har blivit en ny spelare på planen bland dieter och träning.

Under hösten la realitystjärnan Kim Kardashian ut en bild på sig själv iklädd en korsett och skrev "Jag är verkligen besatt av midjeträning". Hon är inte ensam, den senaste tiden har en rad Hollywoodkändisar anammat trenden som många trodde var död sedan länge: korsetten. Nu går den under namnet "Waist training", midjeträning. Och allt fler unga tjejer börjar följa trenden för att få en smalare midja. Två av de som börjat använda den speciella korsetten är Bella Forsman, 19, och Victoria Sandberg, 29.

– Jag har sett på Instagram att stora profiler har använt den, säger Bella Forsman, som använt korsetten i en vecka, om varför hon ville testa.

Hur upplever du den nu när du prövat?

– Det är ju tre olika knäppningsteg, så först så kände jag: "Gud ska ja få på mig den", det var svårt att knäppa men det gick. Då känner man först att det spänner in hela tiden men sedan vande man sig väldigt lätt, andra dagarna var det inga problem, först ska man ta det väldigt lugnt, bara ha den två, tre timmar per dag.

Så småningom är det meningen att korsetten ska bäras sex till åtta timmar per dag.

– Nu brukar jag har den tre till fyra timmar per dag. Man gör som man vill, jag känner inte att det är något problem, man tänker väl mest på kroppen att det kanske inte så bra att chocka den. Det formar ju. Det är som en tandställning man drar ju inte åt den på högsta direkt.

För Bella Forsman är målet att få en smalare midja med hjälp av korsetten.

- När man har den på sig blir man mätt snabbare. Man behöver inte äta i onödan, då kan jag tänka mig att det kanske hjälper till om man vill gå ner i vikt eller så också.

Du är inte orolig för att det kan påverka din kropp negativt?

– Nej, jag är inte så orolig. Det är ju ingen extrem korsett, inte så att man inte kan gå eller får problem så, den ger lite mer stöd. Jag känner inte att den kommer möblera om min kropp.

Victoria Sandberg, 29, har också använt korsetten i ett par dagar, hon bär en sportmodell som är till för att användas under träning.

- Jag tycker det är kul att testa nya saker, jag har alltid varit rak i kroppen. Den här modellen ska vara mer följsam och de andra är hårdare.

Vad hoppas du att korsetten ska visa för resultat på sikt?

- Att jag får en lite mer markerad midja. Ingen mirakelgrej, men jag tror den nog kan hjälpa till lite, men då gäller det att använda den.

Nu använder Victoria Sandberg den under tiden hon är ute och joggar eller tar en powerwalk.

- Det blir upp till fyra timmar, säger hon.

Framförallt menar Victoria Sandberg att hon upplever att hon får bättre hållning med korsetten.

– Det är lätt att säcka ihop, man måste sträcka på sig när man bär den annars blir det obekvämt att ha på sig den. Den ger bra stöd.

Andra kändisar som visat att de bär en så kallad "Waist trainer" är Linda Thelenius, före detta Rosing, systrarna Kardashian och modellen Amber Rose. Även skådespelerskan Jessica Alba har berättat om hur hon använde en korsett efter sin graviditet. På Instagram visar också flera svenska kvinnor upp hur de hakat på trenden.

Kroppsliga funktioner kan bli nedsatta

Men att bära korsett är inte helt riskfritt.

Läkaren Johan Armfelt är kritisk till att korsetten återigen har blivit en trend.

– Har man den bara när man ska på fest och vill stoppa in hullet lite kan det ju vara okej, men att ha den länge är inte bra.

Men enligt honom kan långvarig användning av korsetten till och med motverka sitt syfte. Dels, menar han, kan den muskulära funktionen i mage och rygg bli nedsatt eftersom den hela tiden stöds upp av något. Men det finns också andra risker.

– Är man väldigt smal från början kan organen drabbas om man har korsetten väldigt hårt åtdragen, och även blodcirkulationen kan försämras.

Många som använder de nya "träningskorsetterna" gör det för att det sägs att långvarig användning gör midjan smalare och formar om den.

– Jag är tveksam till att den skulle kunna funka så, man kan inte trycka bort fettet. För att faktiskt minska midjan måste man träna och ändra sin kost.

Kurvig siluett blir önskvärd

Sanna Nyström är skräddare och kostymör med kunskap inom dräkthistoria, som bland annat agerat kostymdesigner i tv-serien Historieätarna. Hon menar att "waist training" påminner mycket om det som under 1800-talet kallades för "tight lacing". Då man knöt korsetten allt hårdare och hårdare för varje dag och till och med sov med den.

Genom historien har kvinnans kropp tryckts in vissa former för att följa normen, och enligt Nyström är det därför inte särskilt förvånande att korsetten kommer tillbaka nu.

Länge var det en pojkaktig siluett som var mode, säger Nyström, och höfterna skulle vara smala.

– Det var då de extremt tighta jeansen trädde in och de använder vi fortfarande.

Men nu börjar en förändring ske.

– Nu är det timglaskroppen man vill åt igen och genom att göra midjan smalare ser både rumpan och brösten större ut, säger hon och fortsätter:

– Korsetten har fått ett väldigt dåligt rykte eftersom man tror att den förstör kroppen väldigt mycket, men så är det inte alltid. Extrem användning av vad som helst kan förstöra kroppen, det gäller även att träna för mycket till exempel.