Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 13 aug 2010 09:58

Uppdaterad 13 aug 2010 14:25

Nya tänder ökar livskvaliteten

Det finns det bra uppföljningar av de olika tandimplantantens hållbarhet. De visar att över 90 procent av de implantat som ersätter enstaka tänder och 95 procent av implantaten för flera tänder fortfarande sitter kvar och fungerar efter fem år.

Det finns det bra uppföljningar av de olika tandimplantantens hållbarhet. De visar att över 90 procent av de implantat som ersätter enstaka tänder och 95 procent av implantaten för flera tänder fortfarande sitter kvar och fungerar efter fem år.

Foto: Creatas Images

Det är viktigt för människors livskvalitet och självkänsla att ersätta förlorade tänder med implantat, proteser eller broar. Men det saknas vetenskapliga studier som visar vilken metod som är bäst, visar en ny rapport.
Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) har granskat forskningsläget när det gäller ersättning av förlorade tänder med implantat, proteser och broar samt rotfyllningar. SBU konstaterar att det saknas bra studier som ger svar på vilken metod som fungerar bäst, ser bäst ut och är mest kostnadseffektiv.
- Det är en tydlig brist på riktigt bra kliniska långvariga studier där man jämför de olika metoderna med varandra, säger Sofia Tranaeus, projektledare på SBU.


Krångligare studier

En förklaring är enligt Tranaeus att det är mer komplicerat att genomföra studier om kirurgiska metoder än om exempelvis läkemedel.
- Det är också lättare att lägga upp stora kliniska studier på universitetssjukhus där man har större enheter. Tandvården är väldigt uppsplittrad på många små enheter och då är det svårare att få ihop patienter, säger hon.
Det saknas även forskning om vilken teknik eller vilket material som fungerar bäst vid rotfyllning, ett vanligt och dyrt ingrepp hos tandläkaren, konstaterar SBU i en annan rapport.
- Det är också en kirurgisk metod som är svår att följa upp. Men det betyder inte att tandläkare behandlar patienten helt i blindo, de ska utföra behandlingen enligt beprövad erfarenhet, säger Sofia Tranaeus.

Fungerar bra

Däremot finns det bra uppföljningar av de olika tandimplantantens hållbarhet. De visar att över 90 procent av de implantat som ersätter enstaka tänder och 95 procent av implantaten för flera tänder fortfarande sitter kvar och fungerar efter fem år. Det finns också forskningsresultat som visar att implantat kan sitta kvar i 10–15 år.
SBU:s granskning visar också tydligt hur viktiga fungerande tänder är för människors livskvalitet och självkänsla.
- De får sänkt livskvalitet, det kan kännas som en amputation, man tappar ansiktsuttryck, kan inte le eller kyssas och är rädd för att bli demaskerad. Det sociala samspelet drabbas, säger Sofia Tranaeus.
De stora kunskapsluckorna om vilken eller vilka implantatmetoder som är bäst och billigast ska nu täppas till. SBU och Vetenskapsrådet ska ta fram förslag om hur det ska gå till. I oktober ska Socialstyrelsen presentera en preliminär version av nationella riktlinjer för tandvården, och där kommer SBU-rapporterna att tjäna som underlag.

P O Lindström/TT