Nya succémedicinen som räddar diabetiker
Omkring 400 000 svenskar är drabbade av diabetes typ 2.
Nu finns ett nytt slags läkemedel mot typ 2-diabetes som både ger kontroll på blodsockret, minskar vikten och skyddar mot förtida död.
– Det är ett genombrott. Något så här stort här har inte hänt på länge, säger KI-professorn Lars Rydén.
"Makalöst", "banbrytande" och "ett genombrott". Forskare världen över har reagerat över den så kallade EMPA-REG-studien där ett nytt läkemedel vid typ 2-diabetes testats.
– Det är det största som hänt i behandlingen av typ 2 diabetes på femton år. Det är en meganyhet, säger Peter M Nilsson, professor och överläkare vid internmedicinska kliniken, Skånes universitetssjukhus i Malmö.
Ett stort hälsoproblem för diabetiker är kraftigt ökad risk för hjärtkärlsjukdom och död.
LÄS OCKSÅ: 9 tidiga tecken på diabetes att ha koll på
Sänker blodsockret
I den nya studien har en ny sorts läkemedel, empagliflozin, testats och jämförts med placebo. Läkemedlet tillhör en klass av mediciner som kallas SGLT2-hämmare och som sänker blodsockret genom att mer socker utsöndras i urinen. I studien deltog cirka 7000 hjärtkärlsjuka personer med typ 2- diabetes och följdes i tre år.
Studien gjordes eftersom vissa nya diabetesmediciner har misstänkts öka risken för hjärtkärlsjukdomar. Resultaten av den nya studien visade att det var precis tvärtom. Risken för att drabbas av någon hjärtkärlhändelse minskade med 14 procent, risken att dö av hjärtkärlsjukdom med 38 procent och risken att dö oavsett dödsorsak minskade med 32 procent.
– Det betyder jättemycket. Att kunna minska dödligheten på det här viset är ett genombrott, ett paradigmskifte i behandlingen. En fördel är att läkemedlet redan finns tillgängligt, säger Lars Rydén, professor i kardiologi vid Karolinska institutet.
En analys av studien visar att en stor del av den minskade dödligheten beror på att medlet skyddar mot hjärtsvikt. Risken att behöva sjukhusvårdas för eller dö av hjärtsvikt minskar med 39 procent.
Det nya läkemedlet sänker blodsockret, ger en viktminskning på två-tre kilo och sänker även blodtrycket något. Men det räcker inte för att förklara den stora minskningen i dödlighet. Nu ska fler studier göras.
– En teori är att man minskar kroppens vätskebelastning, vilket avlastar hjärtat. Men vilken effekten är ska vi ta reda på, säger Lars Rydén.
LÄS OCKSÅ: Diabetes typ 1 och 2 – det här är skillnaden
Dyrare än andra
Nackdelar med den nya klassen läkemedel är att de är dyrare än de äldre. Biverkningar är ovanliga, och den viktigaste är svampinfektioner i underlivet. Detta eftersom man kissar ut mer socker.
– Särskilt kvinnor riskerar att drabbas av svampinfektioner i underlivet, de behöver känna till risken men det är ju inget farligt, säger Lars Rydén.
Peter M Nilsson konstaterar att det är en stor nyhet, men att det inte är särskilt många typ 2-diabetiker som får de nya medicinerna i dag:
– Nu behöver riktlinjerna för läkemedelsbehandling vid typ 2-diabetes uppdateras, så svensk sjukvård inte släpar efter.
Kerstin Claesson vid Läkemedelsverket, säger att myndigheten ska komma med nya behandlingsrekommendationer 2017.
Piggare och lite lättare
Steine Hammar, 49, har typ 2 diabetes.
Nu har han fått testa den nya typen av medicin i en månad.
Steine Hammar från Ludvika fick diagnosen diabetes typ 2 för fyra år sen.
– Jag blev tröttare och tröttare under en längre tid, drack massor och sprang på toaletten, men visste inte vad det var.
Efter diagnosen har han försökt lägga om kosten. Steine Hammar får också tabletter av den äldre typen, metformin och sulfonureider. För en månad sen frågade hans läkare om han ville testa en av de nya SGLT2-hämmarna som heter Forxiga.
Han har redan märkt effekt.
– Jag har blivit lite lättare och är mycket piggare. Nackdelen jag märkt av är att jag fick springa en massa på toaletten i början, men det är bättre nu.
Han hoppas att den nya medicinen även kan skydda mot hjärtkärlsjukdom på sikt.