Nya sockerlarmet: Så riskerar du cancerdöd
Socker kan leda till en snabbare död för cancersjuka.
Vi borde halvera den mängd socker vi äter, enligt vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.
– Vi äter oss sjuka av allt socker, säger hon.
Enligt Ann Fernholm har ungefär en miljon svenskar problem med sitt blodsocker. Hon har kommit fram till att vi enligt livsmedelsverkets rekommendationer äter mer än dubbelt så mycket socker som vi borde.
I sin bok "Ett sötare blod" granskar Ann Fernholm olika kostråd och kommer fram till att socker är ett större problem än fett.
– Vi har fått rådet att dra ner på fett och då har vi börjat äta mer socker. Under den tiden har vi blivit tjockare. Fetman är kopplad till en massa sjukdomar, säger hon.
Hjärtinfarkt största faran
Men det är inte fetman i sig som är farlig, utan de höga blodsockervärdena som orsakar fetman, enligt Ann Fernholm. Hjärtinfarkt är den största faran – 70 procent av de som kommer akut till vården med hjärtinfarkt har problem med blodsockret.
Men det finns också en ökad risk för cancer. Med högre blodsocker löper man 70 procent högre risk att få cancer, enligt Ann Fernholm.
Om man redan har en cancercell i kroppen ökar socker risken att drabbas, eftersom de höga insulinnivåerna triggar kroppens tillväxtsystem.
– Man kan se att människor som har problem med blodsockret dör mycket snabbare om de får cancer, säger hon.
Inget enkelt svar
Enligt Ann Fernholm finns det inget enkelt svar på hur stora mängder socker som kan vara skadligt för kroppen. Hur mycket socker vi bör äta beror både på hur mycket vi rör oss och vilka gener vi har.
Men en sak är säker – och det är att vi äter mycket socker, trots att mängden socker vi äter på ett år är mindre nu än tidigare.
– Den som äter en fet yoghurt i stället för en sockrig lättyoghurt gör ett mycket bättre val för hälsan. Men många av oss sitter stilla och då ska man absolut inte äta socker. Man får begränsa sig ordentligt, säger Ann Fernholm.
Hon berättar att man vid sjukhus i USA ger cancerpatienterna råd att dra ner på socker och snabba kolhydrater. Hon hoppas att man ska börja ta hälsoproblemet på större allvar även i Sverige. En sockerskatt vore jättebra, tycker hon.
– Då skulle samhället skicka rätt signaler till folk, säger hon.