Mask i rött och svart, 330 kronor.
1 av 12: Mask i rött och svart, 330 kronor. Foto: Anna Rut Fridholm
Handfängsel med röda, glittrande stenar, 410 kronor.
2 av 12: Handfängsel med röda, glittrande stenar, 410 kronor. Foto: Anna Rut Fridholm
Piska som man kan smeka, reta och daska med, 295 kronor, Please Sir/EL Jamesnya kollektion.
3 av 12: Piska som man kan smeka, reta och daska med, 295 kronor, Please Sir/EL Jamesnya kollektion. Foto: Colin Hawkins
Fjädervippor i glada färger, 60 kronor styck.
4 av 12: Fjädervippor i glada färger, 60 kronor styck. Foto: Anna Rut Fridholm
Ridpiska i silver och svart, 390 kronor, Sweet sting/ EL James nya kollektion.
5 av 12: Ridpiska i silver och svart, 390 kronor, Sweet sting/ EL James nya kollektion. Foto: Colin Hawkins
handfängsel i svart spets, 260 kronor.
6 av 12: handfängsel i svart spets, 260 kronor. Foto: Anna Rut Fridholm
Vibrator med kurvor i toppen och vibrationer (sju olika rytmer) som ger stimulans på g-punktsområdet, 330 kronor, Point G/EL James nya kollektion.
7 av 12: Vibrator med kurvor i toppen och vibrationer (sju olika rytmer) som ger stimulans på g-punktsområdet, 330 kronor, Point G/EL James nya kollektion. Foto: Colin Hawkins
Rosa ridspö, 295 kronor. Orange piska, 275 kronor.
8 av 12: Rosa ridspö, 295 kronor. Orange piska, 275 kronor. Foto: Anna Rut Fridholm
Mask i lila och guld, 280 kronor.
9 av 12: Mask i lila och guld, 280 kronor. Foto: Anna Rut Fridholm
En väldoftande massageolja som ser ut som och fungerar som ett doftljus, 75 kronor.
10 av 12: En väldoftande massageolja som ser ut som och fungerar som ett doftljus, 75 kronor. Foto: Anna Rut Fridholm
Greys slips - Christian Grey i "Fifty shades" binder älskarinnan med en sådan, 115 kronor.
11 av 12: Greys slips - Christian Grey i "Fifty shades" binder älskarinnan med en sådan, 115 kronor. Foto: Anna Rut Fridholm
Två Geishakulor i silver metall designade för inre massage, 335 kronor, Inner Goddess/EL James nya kollektion.
12 av 12: Två Geishakulor i silver metall designade för inre massage, 335 kronor, Inner Goddess/EL James nya kollektion. Foto: Colin Hawkins

Nya sextrenden från "Fifty shades": piskan

Boksuccén med "Fifty shades"-trilogin har skapat en större efterfrågan på sexleksaker som fjädervippor och masker.

- Många nya kunder tittar in och är nyfikna och det är kvinnans njutning som står i centrum, berättar erotikpedagogen Ylva Franzén.

Återförsäljare av sexleksaker i New York, London och nu även runtom i Sverige rapporterar om en ökad försäljning i spåren av den erotiska trilogin "Fifty shades".

Den brittiska författaren EL James surfar­ på sin egen våg och har nyligen släppt en kollektion i svart och silver med bland annat piskan "Please, sir" och fjädervippan "Tease".

Nya magasinet "Fifty shades of american women" guidar sina läsare i konsten att tillreda Christian-inspirerade cocktails, efter huvudpersonen Christian Grey - och förklarar hur man bejakar sin "inre gudinna": en fras som förekommer 54 gånger i den första boken (har Dagens Nyheters kulturavdelning räknat ut).

På butiken Afrodites apotek på Södermalm i Stockholm är "Fifty shades"-febern så påtaglig att man samlat leksaker och hjälpmedel som används i böckerna på en särskild hylla.

 

Här vilar tejprullar i svart och rött intill glittrande handfängsel - och nyheter från succéförfattarinnans nya kollektion.

- Sen i våras har vi märkt ett tydligt ökat intresse för lättare bondageprylar, berättar Ylva Franzén som drivit butiken i 14 år.

- Det eleganta, sofistikerade lockar - som de här handfängseln, säger Ylva och fingrar­ på ett par i svart spets i närmast viktoriansk stil.

Många som kommer in i butiken frågar - öppet eller underförstått - efter prylar från "Fifty shades".

- Jag tror att böckerna kan få framför allt lite äldre kvinnor att prova nya stimuli. Böckerna är skrivna av en kvinna för andra kvinnor, och kan förhoppningsvis få fler att utforska sin sexualitet.

Vilket är ditt bästa "nybörjartips"?

- Använd ögonbindel och en fjädervippa som man långsamt smeker med. Både par som aldrig tidigare provat några sexhjälpmedel och par som gjort alla möjliga avancerade saker brukar berätta att det är bland det skönaste de varit med om.

Med ögonbindeln stänger man av ett sinne - och då tänds sinnligheten: känsligheten ökar för smekningarna, förklarar Ylva Franzén.

Ett annat råd är att göra stunden tillsammans till en "ceremoni" genom att till exempel tända doftande ljus, klä av varandra, massera.

- Jag tror att en av förklaringarna till succén med "Fifty shades" är att huvudpersonerna Christian och Anastasia skapar en ritual kring sina sexakter; de bygger långsamt upp en spänning. Många - inte minst kvinnor - längtar efter att ta sex på allvar på det sättet.

VAD ÄR BDSM?

BDSM står för bondage och disciplin (BD), dominans och underkastelse (dominance and submission, DS) och sadomachosism (SM).

BDSM sker alltid enligt i förväg uppsatta regler och den undergivna kan när som helst avbryta med säkerhetsord.

SÅLT ÖVER 65 MILJONER BÖCKER

Författaren Erika LeonardFoto: Mikael Sjöberg

 

*EL James erotiska trilogi med BDSM-tema har hittills sålt i över 65 miljoner ex världen över, alla format inräknade.
*I Sverige ges böckerna ut av Norstedts. Första delen, "Femtio nyanser av honom" ("Fitfty shades of Grey") kom i september 2012, följd av tvåan "Femtio nyanser av mörker" ("Fifty shades darker"). Pappers­böckerna har hittills sålt i 230 000 respektive 130 000 exemplar. E-böckerna har sålts i 6 300 respektive 2 900 exemplar.
*Del tre, "50 nyanser av frihet" ("Fifty shades freed"), kom inbunden i början av januari och som e-bok i december.

Aktuellt just nu