ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Publicerad 28 apr 2014 16.00

Nya rön: Paleokost är bättre för viktnedgång

Åsa Söderberg skrev förra året den första svenska boken om metoden.
- Jag märker att det är fler och fler som vet vad paleo handlar om nu. Det ser man också på sociala medier där det kommer fler recept och bilder som taggas med paleo.

Åsa Söderberg skrev förra året den första svenska boken om metoden. - Jag märker att det är fler och fler som vet vad paleo handlar om nu. Det ser man också på sociala medier där det kommer fler recept och bilder som taggas med paleo.

Foto: Jörgen Hildebrandt

Om du vill minska ditt midjemått snabbt kan stenålderskost vara något för dig!

En färsk studie från Umeå universitet visar att paleometoden är mer effektiv på kort sikt än en traditionell nordisk kosthållning.

Mer fokus på kvalitet och mind­re fokus på kalorier. Så skulle man kunna sammanfatta stenålderskosten som blir alltmer populär i Sverige. Succédieten är en amerikansk motsvarighet till LCHF och lovar viktnedgång, gladare mage och bättre immunförsvar. Åsa Söderberg skrev förra året den första svenska boken om metoden.

- Jag märker att det är fler och fler som vet vad paleo handlar om nu. Det ser man också på sociala medier där det kommer fler recept och bilder som taggas med paleo. Det växer hela tiden. Jag tror att många som har kört LCHF blir nyfikna på paleo, man kanske mår bättre utan mejerier eller vill äta lite frukt. LCHF och paleo är grannar, det är olika vad man mår bäst av, säger hon.

 

Nyligen släpptes den första långtidsstudien av paleos effekt på vikten. Tidigare har mindre studier visat att paleotisk kost resulterar både i viktnedgång och bättre värden. En vanlig slutsats är också att studiedeltagare automatiskt äter mindre mat när kosten baseras på protein och fett. Även i långtidsstudien från Umeå universitet bekräftades dessa påståenden. Under det första halvåret visade sig stenålderskost vara mer effektiv för viktnedgång än en kosthållning baserad på de nordiska näringsrekommendationerna. Av de 70 personer som deltog och delades upp i två grupper fick paleogruppen bäst resultat, efter sex månader hade de gått ner 6,5 kilo i fettmassa. Deltagarna som åt enligt de nordiska näringsrekommendationerna tappade 2,6 kilo i fettmassa på samma tid. De som åt paleo fick även större minskning i midjemått och hade lägre halter av triglycerider. Ingen av deltagarna blev tillsagda att räkna kalorier, oavsett vilken grupp de tillhörde.

- Att dra ner på kolhydraterna ger ofta en snabb viktnedgång, men till slut kommer kroppen till någon form av platå där den trivs bra. Jag tror många är lite trötta på att räkna kalorier och letar efter något som kan funka i längden, man vill också vara pigg och kunna prestera, säger Åsa Söderberg om paleo.

 

Skillnaden mellan LCHF och paleo är framför allt att du utesluter mejerier med en paleokost. Med paleometoden fokuserar man inte på kalorier eller antal gram kolhydrater även om det räknas som en lågkolhydratkost eftersom man äter sparsamt av kolhydratrika råvaror. Däremot spelar kvaliteten på maten stor roll och helst ska maten du äter vara ekologisk, närproducerad och kött från djur som matas med sin naturliga föda.

- Om man ska fokusera på en sak så är det kvaliteten på maten, tycker jag. Det ska vara så naturligt som möjligt och det är bättre att äta bra kött ibland än dåligt kött varje dag, säger Åsa Söderberg.

 

Efter 24 månader visar studien från Umeå universitet att resultaten jämnar ut sig, paleogruppen gick upp lite i vikt den sista tiden medan gruppen som åt enligt nordiska näringsrekommendationerna stod stilla. Efter två år såg man ingen större skillnad när det gällde viktminskning men paleogruppen gjorde en liten vinst med 1,7 kilo mer i förlorad fettmassa.