Nya riktlinjer räddar liv - allt färre drabbas av stroke
Antalet patienter som får en stroke fortsätter minska.
Förra året drabbades nästan 600 personer mindre än året innan.
– Det här är en utomordentligt glädjande effekt som vi ser, men stroke är fortsatt en svår sjukdom där det behövs ytterligare insatser, säger Bo Norrving, chef för Riksstroke till SVT.
De senaste åtta åren har vart sjätte strokeanfall kunnat förhindras. Nu visar nya siffror från kvalitetsregistret Riksstroke att sjukvården trappat upp kampen mot sjukdomen ytterligare.
Förebyggande behandling räddar liv
Det är de förebyggande åtgärderna som ligger bakom de glädjande siffrorna. I dag har sjukvården både rutiner och behandling för att undvika att människor drabbas av stroke efter en blodpropp i hjärnan.
– Vi ser en minskning både i förstagångsstroke och i återinsjuknanden. En viktig förklaring är att det är bättre förebyggande behandling av förmaksflimmer, och vi räknar med att det svarar för en tredjedel av minskningen, säger Bo Norrving.
Patienten kan själv upptäcka symptom
Även patientens egen förmåga att upptäcka symptom vid stroke kan ha en avgörande betydelse för minskningen. Enligt Riksstrokes siffror har allt fler patienter undersökts efter så kallade TIA-attacker. När en liten propp orsakar tillfällig syrebrist i hjärnan kan man exempelvis få svårt att prata eller synnedsättning.
– Det betyder en ökad akut risk för att få stroke, man ska söka akut till sjukhus för att få förebyggande behandling, säger Bo Norrving.
Var femte patient får inte vård
Nu menar forskare att det är viktigt att Socialstyrelsens nya riktlinjer för hur man ska behandla stroke fullföljs hela vägen.
I dag är det får var femte strokepatient inte vård på en strokeenhet. Viktigt är att vårdprocessen ses över ordentligt och att alla sjukhus har rätt utbildning för hur man ska behandla en person med risk för att drabbas av stroke.
Nu hoppas man även på att vården ska bli bättre på att följa riktlinjerna för rehabiliteringen efter en stroke.