Nya kostråd för diabetes och dieter

Vi är alla olika individer vilket inte minst syns när det gäller sammansättningen av våra tarmbakterier. Nyligen presenterade en grupp israeliska forskare en artikel i den vetenskapliga tidskriften Cell om hur vi reagerar olika på samma sorts livsmedel – tvärtemot vad man kanske skulle kunna förvänta sig.

Foto: Colourbox

Vi är alla olika individer vilket inte minst syns när det gäller sammansättningen av våra tarmbakterier. Nyligen presenterade en grupp israeliska forskare en artikel i den vetenskapliga tidskriften Cell om hur vi reagerar olika på samma sorts livsmedel – tvärtemot vad man kanske skulle kunna förvänta sig.

Gamla vedertagna kostråd för diabetes och bantning kan vara på väg att förpassas till skräphögen.

Snart är det dina tarmbakterier som bestämmer vad du ska äta för att få balans på blodsockret, gå ner i vikt och hålla dig frisk.

Andra har också läst

Ett av de mer spännande områdena inom medicinsk forskning är studierna kring vår tarmflora.

Vi är alla olika individer vilket inte minst syns när det gäller sammansättningen av våra tarmbakterier.

Nyligen presenterade en grupp israeliska forskare en artikel i den vetenskapliga tidskriften Cell om hur vi reagerar olika på samma sorts livsmedel – tvärtemot vad man kanske skulle kunna förvänta sig.

Om två personer till exempel äter en glass kan man förmoda att deras blodsocker reagerar på samma sätt.

Men så var det inte.

– Vi hade förväntat oss att folks blodsocker skulle stiga snabbt om de till exempel åt glass och långsamt om de åt ris. I några fall gjorde det också det, men i många fall gick resultatet åt rakt motsatt håll. Faktiskt så reagerade 70 procent av de undersöka personerna inte alls på glassen, säger professor Elan Elinav vid Weizmann Vetenskapsinstitut i Tel Aviv till den australiska nätsajten ABC.

800 personer undersöktes

Elan Elinav och hans grupp forskare undersökte under en vecka sammanlagt 800 personer varav några var vid god hälsa och några hade ett förstadium till diabetes.

Personerna hade en anordning som hela tiden mätte deras blodsocker och en annan som noterade deras rörelser och måltider.

När forskargruppen märkte de stora olikheterna i blodsockerresponsen efter glassen gick man vidare och undersökte försökspersonernas tarmflora genom att ta avföringsprover och kartlägga deras bakterieprofiler.

Skillnaderna var slående.

– Om min kropp reagerar annorlunda på ett givet födoämne än vad din gör, så kan maten per definition inte vara likadan bra för mig än vad den är för dig och omvänt, säger professor Elan Elinav.

Banbrytande studie

Den danska nätsajten Videnskab.dk bad gen- och bakterieprofessorn Oluf Borbye Pedersen vid Köpenhamns universitet att kommentera den israeliska forskningen.

Han säger att studien är helt enkelt banbrytande och den kommer innebära att vi hädanefter får tänka på diet och kostråd på ett helt annorlunda sätt.

Det gäller inte minst läkare och dietister.

– Det här är helt klart ett paradigmskifte. Den pekar i riktning mot att tiden är på väg att rinna ut för att ge officiella och generella kostråd till befolkningen. Vi är på väg mot den skräddarsydda kosten där den enskilde individen deltar i utvecklingen av den personliga kost som ger han eller henne den största hälsovinsten, säger Pedersen.

– Jag ser mycket stora och lovande framtidsutsikter när det gäller förebyggande av sjukdomar med fokus på förstadier till diabetes, fettlever och fetma. Dessa förstadier till vanliga människors folksjukdomar omfattar för närvarande ungefär hälften av västvärldens befolkning och växer epidemiskt, säger han.

Unik tarmbakterieprofil

Efter ett tag kunde de israeliska forskarna se ett klart samband mellan hur försökspersonernas blodsocker reagerade på ett visst födoämne och den unika tarmbakterieprofil som den enskilde individen hade.

Utifrån den upptäckten skrev forskarna ett datorprogram åt en grupp försökspersoner som de hoppades skulle ge svar på hur blodsockret skulle reagera om de åt exempelvis ris, kött, nötter och mjölkprodukter.

Programmet träffade rätt varje gång.

Förhoppningen är att datorprogrammet i framtiden ska hjälpa kunna hjälpa personer som visat ett förstadium till diabetes och förbättra deras blodsockerprofil.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer