Denna behandling kan göra att du slipper dyra och smärtsamma tandläkarbesök.
Denna behandling kan göra att du slipper dyra och smärtsamma tandläkarbesök. Foto: Shutterstock

Ny upptäckt kan laga hål i tänderna – utan borr

Genom att skapa en konstgjord emalj och sedan förse denna med vanligt förekommande tandproblem har forskare upptäckt en ny behandling.

Denna behandling kan göra att du slipper dyra och smärtsamma tandläkarbesök.

Tidigare har det inte funnits någon återvändo när tandbesvären väl börjat uppstå. Men en ny upptäckt, gjord av forskare vid Washingtons universitet, har gjort det möjligt att undvika dessa problem, något Ny Teknik var först med att skriva om. 

Så gjordes upptäckten

Den nya upptäckten är en behandling som baseras på peptider, vilket är korta kedjor av aminosyror.

Forskarna har lyckats skapa en artificiell, skadad emalj som de sedan behandlat med hjälp av dessa peptider. De kunde snart se att den skadade tanden började reparera sig själv – helt utan borringrepp och rotfyllningar.

Tandläkare kommer ändå behövas

Men upptäckten av peptidernas inverkan på tandskador innebär inte slutet på tandläkarbesök.

Forskarna tänker att den nya behandlingen ska ske dagligen och komma i geléform, eller som tandkräm, och vara en del i vår nuvarande tandvårdsrutin.

Krämen kommer att reparera små skador – men en tandläkare kan komma väl till hands om besvären och skadorna blir för stora.

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Topphälsa här!