Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att äta mycket socker kan öka risken för att drabbas av psykisk ohälsa.Att äta mycket socker kan öka risken för att drabbas av psykisk ohälsa.Att äta mycket socker kan öka risken för att drabbas av psykisk ohälsa.
"Många skulle behöva dra ner på sockret från livsmedel som ger mycket energi men lite näring", skriver Livsmedelsverket på sin hemsida."Många skulle behöva dra ner på sockret från livsmedel som ger mycket energi men lite näring", skriver Livsmedelsverket på sin hemsida."Många skulle behöva dra ner på sockret från livsmedel som ger mycket energi men lite näring", skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.
1 AV 2
Att äta mycket socker kan öka risken för att drabbas av psykisk ohälsa.
2 AV 2
"Många skulle behöva dra ner på sockret från livsmedel som ger mycket energi men lite näring", skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.
Foto: ANNA HÅLLAMS

Ny studie: Socker ökar risken för psykisk ohälsa

Äter du stora mängder socker? 

Då kan du löpa större risk att drabbas av psykisk ohälsa, enligt en brittisk studie. 

Resultatet av den brittiska studien har publicerats i Scientific Reports och bygger på analyser av 8087 personer i åldrarna 39 till 83 år. 

Personerna som deltar i studien ingår i Whitehall-studien som tittar på olika faktorer för olika sjukdomar hos brittiska tjänstemän och man har bland annat granskat effekter av olika dieter. 

I Sverige är rekommendationen att inte mer än 10 procent av energin från mat bör komma från socker.I Sverige är rekommendationen att inte mer än 10 procent av energin från mat bör komma från socker.I Sverige är rekommendationen att inte mer än 10 procent av energin från mat bör komma från socker.
I Sverige är rekommendationen att inte mer än 10 procent av energin från mat bör komma från socker. Foto: MALOU HOLM

Studie: Högt sockerintag kan leda till ångest och panikkänslor 

Det forskarna nu har tittat på är hur dieten påverkar den psykiska hälsan. Resultatet: Ett för stort sockerintag kan vara negativt. 

I Sverige är rekommendationen att inte mer än 10 procent av energin från mat bör komma från socker vilket för en vuxen människa motsvarar ungefär 50-75 tillsatt socker per dag. 

"Många skulle behöva dra ner på sockret från livsmedel som ger mycket energi men lite näring", skriver Livsmedelsverket på sin hemsida. 

Studien menar att ett relativt högt sockerintag leder till ökade risker för depressioner och psykiska störningar som innefattas i begreppet Common Mental Disorders vilket innefattar bland annat ångest, panikkänslor, fobier och tvångstankar. 

Något som däremot inte är klarlagt är på vilket sätt sockret påverkar psyket. Forskarna har en hypotes om att det skulle kunna leda till stark insulinutsöndring vilket påverkar hormonnivåerna som i sin tur skapar ångest. 

Professor Charlotte Erlanson-Albertsson.Professor Charlotte Erlanson-Albertsson.Professor Charlotte Erlanson-Albertsson.
Professor Charlotte Erlanson-Albertsson. Foto: CHRISTER JÄRESLÄTT

Expert: Vi behöver minska mängden socker 

En tidigare studie, en omfattande Harvardstudie, från 2009 visade att personer som regelbundet äter processad mat med mycket socker, mättat fett och salt betydligt större risk att bli deprimerade.

– Vi behöver minska på mängden rött kött, mjölmat, socker, färdigmat och snabbmat, kommenterade professor Charlotte Erlanson-Albertsson forskningsresultatet i Expressen då. 

I den nya studien konstaterar också forskarna att personer som lever i de anglosaxiska länderna lever extra farligt då de äter mer socker än andra.