Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Så får du längsta möjliga ledighet på så få semesterdagar som möjligt
2 AV 2
Foto: fizkes / Shutterstock

Ny studie: Positivt resultat med fyradagarsvecka

Minskad stress, färre sjukdagar, bättre balans mellan arbete och fritid – och ökad produktivitet.

Det är resultatet av världens hittills största studie med fyra dagars arbetsvecka.

– Vi kan se att fyradagarsvecka innebär ett bättre arbetsliv och ett bättre familjeliv för så många människor, säger professor och sociolog Brendan Burchell vid University of Cambridge.

Det var förra året, juni till december 2022, som 61 företag i Storbritannien, verksamma inom ett flertal olika branscher, deltog i studien där de under sex månaders tid lät sina nästan 3 000 anställda jobba en dag mindre per vecka – 32 timmar i stället för 40 – men med bibehållen lön.

Nu presenteras resultatet av världens hittills största studie av att arbeta fyradagarsvecka. Slutrapporten är framtagen av tankesmedjan Autonomy och forskare vid University of Cambridge i England och Boston College i USA och visar ett mycket positivt resultat.

71 procent av de anställda rapporterade lägre nivåer av utmattning och 39 procent hävdade att de var mindre stressade nu än i början av studien.

Forskarna kunde även se en minskning på 65 procent vad gäller antalet sjukdagar och jämfört med samma period föregående år även en minskning på 57 procent av antalet anställda som valde att säga upp sig.

18 företag gör fyradagarsveckan permanent

Många av de anställda vittnade också om att de fick till en betydligt bättre balans mellan arbete och privatliv.

”Det blev mycket mindre dödtid och de anställda jobbade dessutom aktivt för att hitta sätt som förbättrade deras produktivitet”, säger Brendan Burchell som ledde forskningsprojektet i ett pressmeddelande. 

Han fortsätter:

Innan det här försöket påbörjades var det många som ifrågasatte och var tveksamma till om om vi skulle se en ökning av produktiviteten för att kompensera minskningen av arbetstid, men det var precis det vi kunde se

Den kortare arbetsveckan innebar inga ekonomiska förluster – snarare tvärtom. I genomsnitt steg företagens vinster med 1,4 procent för de 23 företag som kunde lämna data på det området.

92 procent av företagen, 56 av 61, säger att de kommer fortsätta med fyradagarsvecka – 18 av dem gör förändringen permanent. 

Vi kan se att fyradagarsvecka innebär ett bättre arbetsliv och ett bättre familjeliv för så många människor”.