Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ny studie: Nytt ämne kan stoppa rynkor

Att åldras kan vara ett minne blott.

Nu har forskare vid universitetet i Newcastle identifierat en ny antioxidant som kan beskydda huden och förebygga förtida åldrande och rynkor, skriver vg.no.

Antioxidanten som forskarna har hittat heter tiron och den ska beskydda huden mot solskador, rynkor och åldrande.

Jämförde olika ämnen

För att få fram ett resultat testade forskarna andra kända antioxidanter som man kan hitta i rödvin och kurry och som liknar tiron.

Forskarna behandlade först hudceller med antioxidanterna och sedan utsatte de dem för UV-strålning. Därefter kopierade de cellernas DNA för att kunna jämföra hur det genetiska materialet förändrades.

100 procents skydd

Det visade sig att tiron gav 100 procents skydd mot DNA-skador, medan de andra antioxidanterna gav endast 22 procents skydd, skriver vg.no.

– Det är spännande och lovande att tiron ger fullt skydd mot UV-skador. Men tiron är inte ett naturligt ämne och vi har ännu inte testat om det är giftigt för människor. Vi har bara testat det på råttor, säger Mark Birch-Marchin, professor på universitetet i Newcastle.

Torgeir Bruun Wyller, professor i geriatrik vid universitetet i Oslo, menar att forskarna i Newcastle kan vara inne på ett mycket viktigt spår.

– Det är viktigt att forska mer på området antioxidanter och åldrande.

Enligt Bruun Wyller tror de flesta forskarna att oxidationsprocesser spelar en stor roll för åldrandet och att man på det sättet i framtiden kan förebygga inte bara rynkor - utan också åldersrelaterade sjukdomar.