Ny studie: Mycket mjölk kan förkorta ditt liv

1 av 4: Så många glas mjölk är okej

<p>"Våra nya forskningsresultat stärker hypotesen att en hög konsumtion av mjölk ökar risken för förtida död", säger säger professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum, till UNT.<br></p>

Foto: Christian Örnberg

2 av 4: <p>"Våra nya forskningsresultat stärker hypotesen att en hög konsumtion av mjölk ökar risken för förtida död", säger säger professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum, till UNT.<br></p>

Enligt forskarna kan en tänkbar förklaring vara att mjölken innehåller laktos, som bryts ner till galaktos när den hamnar i vår kropp.

Foto: Stefanholm / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

3 av 4: Enligt forskarna kan en tänkbar förklaring vara att mjölken innehåller laktos, som bryts ner till galaktos när den hamnar i vår kropp.

4 av 4

Den som dricker mycket mjölk riskerar att dö i förtid.

Det enligt forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet som studerat mjölkdrickande bland närmare 106 000 medelålders och äldre kvinnor och män i Uppsala, Västmanlands och Örebro län.

Andra har också läst

Inte ens ett högt intag av frukt och grönt kan ta bort risken helt, skriver Upsala Nya Tidning.

– Våra nya forskningsresultat stärker hypotesen att en hög konsumtion av mjölk ökar risken för förtida död genom att orsaka en för kroppen skadlig kronisk låggradig inflammation, i synnerhet hos kvinnor, säger professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum, till tidningen.

Risken störst bland kvinnor

Studien, som publiceras i American Journal of Epidemiology, har följt upp en annan tidigare studie som slår fast att mjölkdrickare inte har något förbättrat skydd mot frakturer, men däremot löper större risk att dö i förtid jämfört med de som dricker lite eller ingen mjölk alls.

Risken för att dö en förtida död är enligt studien störst bland kvinnor som dricker mycket mjölk.

Enligt forskarna kan en tänkbar förklaring vara att mjölken innehåller laktos, som bryts ner till galaktos när den hamnar i vår kropp. Galaktos har i tidigare djurförsök kunnat kopplas till så kallad oxidativ stress, inflammation, tidigt åldrande och död.

Studiens resultat - skillnader mellan könen

Enligt studien var risken för att dö en förtida död lägst hos kvinnor som inte drack mjölk alls, eller drack högst ett glas per dag, men åt frukt och grönsaker minst fem gånger per dag.

Risken för att dö en förtida död var nästan tre gånger högre för kvinnor som drack minst tre glas mjölk per dag och åt frukt och grönsaker högst en gång per dag.

För män som drack minst tre glas mjölk per dag var risken för förtida död "bara" drygt 30 procent högre än för män som sällan eller aldrig drack mjölk. Intaget av frukt och grönt verkade inte påverka förloppet.

Källa: Upsala Nya Tidning, studien: Milk, Fruit and Vegetable, and Total Antioxidant Intakes in Relation to Mortality Rates: Cohort Studies in Women and Men. (2017)

TT

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här