Foto: Jan Wiren

Ny studie: Ljusterapi hjälper mot vinterdepression

Var femte svensk mår dåligt av vintern - blir trött, nedstämd och går upp i vikt. Nu visar en ny svensk studie att ljusterapi kan hjälpa. Deltagarna blev både piggare och gladare av behandlingen.

Enligt en studie sjukgymnasten Cecilia Rastad gjort drabbas var femte person av årstidsrelaterade problem under vintern. En del blir så svårt drabbade att de utvecklar depression.


Cecilia Rastads studie ger stöd för att ljusterapi kan hjälpa vinterdeppiga, enligt ett pressmeddelande från Uppsala universitet.Behandlades i ljusrum

50 personer från Dalarna med vinterdepression ingick i studien. Behandlingen ges i ett särskilt ljusrum i 1,5 till 2 timmar varje morgon i tio dagar. Efter det hade varannan av de behandlade minskat sina depressionssymtom med hälften.


En månad senare hade graden av depression, dagsömnighet och energibrist minskat till nästan normala nivåer.

FAKTA

Vanligast hos kvinnor

Årstidsrelaterade symtom kan innebära att man under höst och vår vill sova mer, känner sig tröttare, mer nere, mindre social, äter mer och går upp i vikt. Problemet är vanligare bland kvinnor än män och är också vanligare bland yngre jämfört med äldre svenskar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!