Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Emmalisa Pauly

Ny studie: Ju dyrare ring, desto större risk för skilsmässa

New York. Ju dyrare vigselring, desto lyckligare äktenskap? Nej, tvärtom visar en amerikansk studie.

En dyrare ring ökar risken för skilsmässa.

Anne-Sofie Näslund

Diamonds last for ever, som de säger i USA. Ja, kanske det. Men det gäller inte äktenskapen. Speciellt inte med en riktigt dyr ring på fingret.

Ett gäng amerikanska ekonomiforskare på Emory University studerade 3 000 amerikaner för att ta reda på vad som egentligen är den ultimata summan att lägga på en vigselring om man vill att äktenskapet ska hålla - och resultatet förvånande.

Män som spenderade cirka 15 000 kronor till 30 000 kronor löpte 1,3 gånger större risk att skilja sig än de som spenderade från 3 600 upp till 15 000 kronor, skriver Huffington Post.

Samma resultat

Även när forskarna frågade kvinnorna blev resultatet det samma: större andel skilsmässor bland dem som haft dyra ringar. Ännu tydligare blev resultatet högre upp i prisklasserna. Kvinnor vars vigselringar kostat motsvarande 145 000 kronor hade 3,5 gånger oftare skilt sig än de kvinnor vars ringar kostat mellan 36 000 och 72 000 kronor.

Billigaste ingen hit

Men inte heller de allra billigaste ringarna var någon hit. Att lägga max 7 000 kronor minskade risken för skilsmässa, men för de som betalat mindre än 3 600 ökade riskerna. Enligt forskarna kan sambandet mellan dyra bröllopskostnader och skilsmässor ha med ekonomisk stress att göra - och drabba par som är fast beslutna att ha en "perfekt dag" oavsett om de har råd eller inte.

Till stöd för sin tes skriver forskarna att kvinnor vars ringar kostade över 15 000 kronor tre gånger så ofta klagade över stress som hade med bröllopskostnaderna att göra. Å andra sidan var den stressen ännu vanligare hos dem som la allra minst på ringen.