Ny studie: Hopp om ny medicin mot demens

Grönt te sägs ha många positiva fördelar för hälsan.

Forskare vid University of Basel rapporterar att de funnit bevis för att det gröna te-extraktet framhäver hjärnans förmåga att bearbeta och förmedla information, speciellt arbetsminnet.

De nya studierna visar lovande resultat när det gäller behandling av försämringar i hjärnan som exempelvis demens.

The academic journal Psychopharmacology, har publicerat resultaten.

Positiva effekter på hjärnan

Tidigare har forskare noggrant studerat hur det gröna teet fungerar mot cancer. Men på senare tid har man också undersökt om drycken kan ha positiva effekter på den mänskliga hjärnan.

Genom olika studier har man lyckats koppla samman de bra effekterna som teet har haft när det kommer till problemlösningsförmåga.

Den nya studien visade att grönt te ökade effektiviteten i hjärnan. Försökspersonerna i studien visade en märkbar förbättring av arbetsminnet efter att ha druckit det gröna te-extraktet.

Kraftiga förbättringar

Försökspersonerna fick göra en magnetröntgen och den visade en ökad anslutning mellan hjässloben och pannloben. Röntgen visade alltså kraftiga förbättringar i hjärnverksamheten när deltagarna druckit extraktet.

- De här fynden visar att grönt te kan minska synaptisk plasticitet i hjärnan det vill säga förändringar i kopplingarna mellan nervceller, som försämrat minne, säger forskarna.

Nu är förhoppningen stor att man ska kunna hitta en medicin som ska kunna fungera mot demens.

Aktuellt just nu