En ny studie pekar på att borrelia kan vara sexuellt överförbart.
"Vår upptäckt kommer förändra hur synen är på borrelia av läkare och patienter", sa Marianne Middelven, forskningsledare för studien, med deltagare från Kanada, USA och Australien.
En ny studie pekar på att borrelia kan vara sexuellt överförbart. "Vår upptäckt kommer förändra hur synen är på borrelia av läkare och patienter", sa Marianne Middelven, forskningsledare för studien, med deltagare från Kanada, USA och Australien. Foto: Erika Utz

Ny studie: Borrelia kan smitta när du har sex

Borrelia kan vara sexuellt överförbart. det pekar en ny studie på.

Rapporten presenterades på en årlig kongress i USA för medicinsk forskning. Något som skapat viss oenighet i forskarkåren.

En kortare version av rapporten har publicerats i januarinumret av Journal of Investigative Medicine.

 

LÄS MER OM BORRELIA


Borrelia är en bakteriell infektionssjukdom som överförs via fästingar. Åtminstone är det vad vi har fått lära oss.

Själva bakterien liknar den som orsakar syfilis, en av de längst kända könssjukdomarna.

Vanligare än man trott

Förra sommaren publicerade Smittskyddsinstitutet i USA siffror som visar att borrelia är mycket vanligare än man tidigare har trott. I USA diagnostiseras 300 000 personer per år med sjukdomen, i Sverige är det cirka 10 000 nya fall per år och det ökar, enligt Borrelia och TBE Föreningen i Sverige.

I USA är nu borrelia två gånger vanligare än bröstcancer och sex gånger vanligare än hiv/aids.

– Vår upptäckt kommer förändra hur synen är på borrelia av läkare och patienter, sa Marianne Middelveen, forskningsledare för studien, med deltagare från Kanada, USA och Australien.

Det forskarna såg var att hos kvinnor med borrelia testade det vaginala sekretet positivt för den bakterie som orsakar sjukdomen, medan hälften av männens sperma var positivt. Ett gift par som bar på sjukdomen hade också helt identiska stammar av sjukdomen i sina sekret.

– Det förklarar varför sjukdomen är vanligare än man hade kunnat vänta sig om fästingar skulle ha varit ensamma som smittbärare.

Finns skäl att vara skeptisk

Enligt forskarteamet bevisar dessa fakta att borrelia ska vara en sexuellt överförbar sjukdom.

Men Paul Lantos, infektionsläkare på Duke Hospital i North Carolina och ledande borreliaexpert, menar att det finns flera skäl att vara skeptisk.

– Flera av de grundläggande faktorer som vi kan se hos en sexuellt överförbar sjukdom har inte observerats i studien, enligt Lantos.

– Visst, det kanske är möjligt att det kan smitta via vaginalt sekret, jag har inga problem med den tanken. Den stora frågan är om man verkligen kan få borrelia av att ha sex? Då borde ju ungdomar vara överrepresenterade bland de smittade, säger Lantos.

Enligt honom ser inte statistiken ut så. Borrelia är vanligast bland barn och medelålders personer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!