Foto: Tom Hanson

Ny studie: Att kissa
i poolen är livsfarligt

Att kissa i poolen är inte bara äckligt, enligt en ny studie visar det sig också vara livsfarligt.

När urinet blandas med de kemikalier man använder för att hålla vattnet rent händer kemisk reaktion, skriver Livescience.

Resultatet man fick fram visar att när urinsyran blandas med klor blir det en reaktion som bildar nya livsfarliga substanser.

En av dessa biprodukter är cyanklorid, ett ämne som är känt för att vara giftigt för flera mänskliga organ om det inandas.

Farliga reaktioner

Det är ingen nyhet att klor kan reagera med urin, svett och annan organisk materia i simbassänger, men de nya rönen visar definitivt att urinsyra i kombination med kloret triggar i gång cyanklorid och andra farliga reaktioner.

I en studie gjord redan 2010 upptäckte man att den här typen av biprodukter kan orsaka genetiska mutationer.

- Det är ett vanligt missförstånd att det är acceptabelt att kissa i poolen, trots att det finns både skyltar och plakat som uppmuntrar folk att hålla god hygien i bassängen. Det är också välkänt att de flesta simmare ignorerar de här varningarna, i synnerhet elitsimmarna, säger forskaren Ernest R, Blatchley III vid Purdue University.

Studien publicerades i februarinumret av Environmental Science & Technology.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!