1 av 2: Hejdar effekten av fet kost
2 av 2 Foto: Hans Desser

Ny studie: Ät mer lingon - håll vikten

STOCKHOLM. Att äta lingon tillsammans med en i övrigt fet kost kan stoppa negativa  effekter som viktuppgång och höga värden av blodsocker och kolesterol.

Det visar en ny studie vid Lunds Universitet där forskarna använt en typ   av möss som lätt lägger på sig fett och som därmed påminner om   människor med övervikt som riskerar diabetes, rapporterar Ekot.

Testa på människor

Mössen delades in grupper som fick äta olika sorters bär, och den grupp som åt lingon fick allra bäst resultat efter tre månader.

– Mössen som fick lingon var inte feta, de hade lägre blodsocker, var inte lika insulinresistenta och de hade lägre inflammation i kroppen, säger Lovisa Heyman, molekylärbiolog och doktorand, till radion.

Forskarna ska nu undersöka effekten av lingonen närmare och om det i framtiden finns möjlighet att testa resultaten på människor.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!