En "ny" sorts mozzarellaost med betydligt lägre fetthalt men med samma smältegenskaper som en fetare variant har tagits fram.
En "ny" sorts mozzarellaost med betydligt lägre fetthalt men med samma smältegenskaper som en fetare variant har tagits fram.

Ny sorts mozzarella gör pizzan nyttigare

Pizzan behöver inte längre vara en kaloribomb. Svenska forskare har i ett EU-projekt hittat en metod att halvera fetthalten – och ändå behålla smaken.

Förklaringen är en "ny" mozzarellaost med betydligt lägre fetthalt men med samma smältegenskaper som en fetare variant. Och till det en tunn beläggning av fett, så kallad coating, som hindrar vattenavdunstningen från osten och ger perfekta smältegenskaper.

– Vi har bland annat jobbat tillsammans med ett holländskt institut som screenat fler än hundra olika ostkulturer för att hitta den rätta sammansättningen när det gäller konsistens och smak, säger Anna Fureby, projektledare vid Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP.

Sänker fetthalterna ordentligt

Med hjälp av en engelsk osttillverkare har SP tillverkat ost av kulturerna och effekten av ost och coating utvärderats.

– Och nu har vi hittat två-tre varianter som tillsammans med coatingen kan sänka fetthalterna ordentligt på pizzorna, säger Anna Fureby,

För EU:s del handlar projektet, som går under namnet Cheesecoat, om att ur ett hälsoperspektiv minska andelen mättat fett och transfetter i ostprodukter.

– Vi har haft pizzan som utgångspunkt men det finns ju fler produkter där smält ost ingår och där fetthalterna kan minskas, säger Anna Fureby.

Målgruppen är i första hand industriella osttillverkare och producenter av frysta och kylda pizzor. Men på SP har man också tittat på möjligheten att spreja coating över färdigriven ost till vanliga pizzerior.

Aktuellt just nu