Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 28 jun 2010 13:17

Ny metod tar bort fotsmärtan

PUMPS PÅ. Med en enkel operationsmetod blev Ida Green av med sin ömmande fotknöl. Och nu passar pumpsen igen. "Nu kan jag ha alla skor jag vill", säger Ida.

PUMPS PÅ. Med en enkel operationsmetod blev Ida Green av med sin ömmande fotknöl. Och nu passar pumpsen igen. "Nu kan jag ha alla skor jag vill", säger Ida.

Foto: Cornelia Nordström

Miljoner svenskar har smärtande fotbesvär som hälsporre, hallux valgus och klämda nerver. Men hjälp finns.
Ida Green, 30, slapp sin onda fotknöl med en unik ny svensk operationsmetod.
  – Jag kunde gå på foten redan dagen efter. Nu kan jag ha vilka skor jag vill.

Fötterna utsätts för extrem belastning varje dag. Ändå slarvar många av oss med att ta hand om dem. Så får också nästan alla besvär med fötterna någon gång.
Michael Weber är Sveriges första podiater, en specialist som behandlar och diagnosticerar symtom i fot och ben. Han poängterar att det är viktigt att man "lyssnar på sina fötter". Ju tidigare man åtgärdar besvär, desto bättre blir resultatet.
- Många går och har ont på något ställe, vilket i sin tur gör att man felbelastar foten och får ytterligare problem, säger han.

"Oj vad ont jag kunde få"

Men det går att komma tillrätta med de flesta fotbesvär.
Ida Green fick besvär med en knöl på höger fot, hallux valgus, redan i tonåren.
- När jag var yngre ignorerade jag det ganska ofta och hade smala skor på ändå, och oj vad ont jag kunde få. Men med åren har jag börjat använda mer fotriktiga skor.

Ingen narkos

I december i fjol opererade Ida bort sin fotknöl med ortopeden Claes Olof Stiernborgs unika metod. Till skillnad från vid traditionell kurirgi används inget metallstift eller skruv. Ingreppet utförs under lokalbedövning istället för narkos. Sjukskrivningstiderna kortas rejält och foten kan belastas direkt.
- Det var otroligt smidigt. Jag behövde inte vara sjukskriven. och hade knappt någon smärta heller.

 

LÄS OCKSÅ:

7 sätt att behandla din hälsporre

Så enkelt kan du slippa värk i dina fötter

Relaterat