Varannan kvinna drabbas någon gång i livet av en depression.
Psykologen Bengt E Westling arbetar med en ny metod att behandla depression.
1 AV 2
Varannan kvinna drabbas någon gång i livet av en depression.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Psykologen Bengt E Westling arbetar med en ny metod att behandla depression.
Foto: HANS E ERICSON

Ny metod kan bota din ångest

Varannan svensk kvinna och var fjärde man drabbas någon gång i livet av depression. 

Nu finns en ny behandling, beteendeaktivering, som är överlägsen andra terapier och läkemedel. 

- Metoden går ut på att - steg för steg - börja bete sig som om man var frisk, säger psykologen Bengt E Westling.

Var femte svensk lider av oro och ångest. I värsta fall utvecklas nedstämdheten till en depression. Depression är en stor och potentiellt dödlig folksjukdom. Varannan svensk kvinna och var fjärde man drabbas någon gång i livet.

Standardbehandlingen i dag är psykofarmaka, i regel antidepressiva SSRI-medel, och terapi av olika slag. Kognitiv beteendeterapi är den terapi som haft bäst bevisad effekt – hittills.

LÄS OCKSÅ: 7 saker psykologerna gör för att lindra sin ångest

Beteendeaktivering beskrivs som en revolution

Men en stor amerikansk studie, publicerad den ansedda vetenskapliga tidskriften Journal of consulting and clinical psychology, visar att beteendeaktivering är effektivare vid behandling av djupa depressioner än både SSRI-medel och kognitiv beteendeterapi.

– Det här är en revolution som kommer att få betydelse för behandlingsriktlinjerna, säger Bengt E Westling, psykolog och psykoterapeut vid KBT-Centrum i Uppsala.

Beteendeaktivering går ut på att den deprimerade sätter upp meningsfulla mål i livet – som att få ett arbete, börja idrotta eller vara mer med familj och vänner.

– Det handlar om att bestämma sig för vad som är viktigt i livet, meningen med livet, och sen fundera över hur man ska komma dit.

LÄS OCKSÅ: 9 typer av ångestsyndrom och hur du lindrar

Effektiv behandling

Centralt är att gradvis utföra handlingar för att nå sina livsmål – även om det tar emot. Till en början kan det vara enkla saker som att stiga upp en viss tid på morgonen, duscha och äta frukost.

– Handlingarna måste naturligtvis anpassas efter hur personen mår. Jag hade en patient som var så djupt deprimerad att han bara låg i sängen. Där fick vi börja med att han skulle vända sig om i sängen.

De amerikanska forskarna anser att beteendeaktivering är så effektivt att det är en bra, och biverkningsfri, ersättning för psykofarmaka.

FAKTA

Så fungerar den nya effektiva metoden
De senaste åren har en rad studier visat att beteendeaktivering ger lika bra eller bättre resultat än de mest etablerade behandlingarna vid depression: kognitiv beteendeterapi (KBT) och läkemedel.
Beteendeaktivering, som ofta är en delkomponent i traditionell KBT, inriktas på att hjälpa den deprimerade att återuppta meningsfulla och lustfyllda aktiviteter.
Målet är att personen ska börja bete sig på ett sådant sätt att livet blir värt att leva igen.