Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 5 maj 2008 10:48

Uppdaterad 5 maj 2008 11:10

Ny metod kan bota din ångest

"En revolution." Varannan kvinna drabbas någon gång i livet av en depression. Psykologen Bengt E Westling arbetar med en ny metod att behandla depression.

"En revolution." Varannan kvinna drabbas någon gång i livet av en depression. Psykologen Bengt E Westling arbetar med en ny metod att behandla depression.

Foto: MIKAEL WALLERSTEDT/ BJÖRN LUNDBERG

Varannan svensk kvinna och var fjärde man drabbas någon gång i livet av depression.
Nu finns en ny behandling, beteendeaktivering, som är överlägsen andra terapier och läkemedel.
- Metoden går ut på att - steg för steg - börja bete sig som om man var frisk, säger psykologen Bengt E Westling.
Var femte svensk lider av oro och ångest. I värsta fall utvecklas nedstämdheten till en depression. Depression är en stor och potentiellt dödlig folksjukdom. Varannan svensk kvinna och var fjärde man drabbas någon gång i livet.
Standardbehandlingen i dag är psykofarmaka, i regel antidepressiva SSRI-medel, och terapi av olika slag. Kognitiv beteendeterapi är den terapi som haft bäst bevisad effekt – hittills.

”En revolution”

Men en stor amerikansk studie, publicerad den ansedda vetenskapliga tidskriften Journal of consulting and clinical psychology, visar att beteendeaktivering är effektivare vid behandling av djupa depressioner än både SSRI-medel och kognitiv beteendeterapi.
– Det här är en revolution som kommer att få betydelse för behandlingsriktlinjerna, säger Bengt E Westling, psykolog och psykoterapeut vid KBT-Centrum i Uppsala.
Beteendeaktivering går ut på att den deprimerade sätter upp meningsfulla mål i livet – som att få ett arbete, börja idrotta eller vara mer med familj och vänner.
– Det handlar om att bestämma sig för vad som är viktigt i livet, meningen med livet, och sen fundera över hur man ska komma dit.
Centralt är att gradvis utföra handlingar för att nå sina livsmål – även om det tar emot. Till en början kan det vara enkla saker som att stiga upp en viss tid på morgonen, duscha och äta frukost.
– Handlingarna måste naturligtvis anpassas efter hur personen mår. Jag hade en patient som var så djupt deprimerad att han bara låg i sängen. Där fick vi börja med att han skulle vända sig om i sängen.
De amerikanska forskarna anser att beteendeaktivering är så effektivt att det är en bra, och biverkningsfri, ersättning för psykofarmaka.