Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 29 jun 2012 14:10

Ny metod: Gå ner i vikt med slang i magen

Nu kan överviktiga människor få hjälp med en ny metod.

Nu kan överviktiga människor få hjälp med en ny metod.

Foto: Digital Vision.

MALMÖ. Töm ut magens innehåll i toan med hjälp av en slang och ett knapptryck. Metoden för dem som vill tappa kilon har importerats från USA. Nu ska Blekinge läns landsting testa metoden på 25 patienter.

– Om man tvekar att göra ett kirurgiskt ingrepp, med narkos, är detta ett alternativ. Nu ska vi se till att det fungerar som vi tänkt oss, säger Mikael Cederhag, vd för Mina Medical, till TT.

En knapptryckning

Efter att slangen förts ner i magsäcken monteras en slags port på magen. Tjugo minuter efter frukost, lunch och middag kopplar patienten på en utrustning för att tömma magens innehåll i toastolen – med hjälp av en knapptryckning.
– En tredjedel av maginnehållet töms ut. Ungefär 40 procent av övervikten kan man bli av med under första året. Men man väljer själv hur ofta man ska spola, säger han.

Läkare skeptisk

Patienten får även behandling med kognitiv beteendeterapi.
– Det har visat sig att det hjälper många att gå ner i vikt, det är viktigt att patienterna lär sig att få nya vanor i samband med den här metoden, säger Cederhag.
I tidningen City är överläkaren Carl-Erik Flodmark skeptisk till metoden, bland annat eftersom syra- och saltbalansen i magen kan rubbas.
– Det finns med i beräkningen, men det har inte hänt något med patienterna i USA. Man spolar ut så lite ur magen, säger Cederhag.