Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nu kan överviktiga människor få hjälp med en ny metod.
Nu kan överviktiga människor få hjälp med en ny metod.
Nu kan överviktiga människor få hjälp med en ny metod.
Nu kan överviktiga människor få hjälp med en ny metod. Foto: Digital Vision.

Ny metod: Gå ner i vikt med slang i magen

MALMÖ. Töm ut magens innehåll i toan med hjälp av en slang och ett knapptryck. Metoden för dem som vill tappa kilon har importerats från USA. Nu ska Blekinge läns landsting testa metoden på 25 patienter.

Bantning med slang

En slang förs ner i magsäcken via munnen – ingreppet tar ungefär en halvtimme.
En port, så kallad peg, kopplas mellan magsäcken och bukväggen.
Ungefär tjugo minuter efter frukost, lunch och middag töms innehållet i magen med hjälp av en vattenbehållare och en slang som fästs mot porten.
Vattnet hjälper till att tunna ut trögflytande mat.
Maten rinner till slut ner i toalettstolen med hjälp av slangen – tömningen tar ungefär 5 minuter.

 

Källa: Mina Medical (TT)

– Om man tvekar att göra ett kirurgiskt ingrepp, med narkos, är detta ett alternativ. Nu ska vi se till att det fungerar som vi tänkt oss, säger Mikael Cederhag, vd för Mina Medical, till TT.

En knapptryckning

Efter att slangen förts ner i magsäcken monteras en slags port på magen. Tjugo minuter efter frukost, lunch och middag kopplar patienten på en utrustning för att tömma magens innehåll i toastolen – med hjälp av en knapptryckning.
– En tredjedel av maginnehållet töms ut. Ungefär 40 procent av övervikten kan man bli av med under första året. Men man väljer själv hur ofta man ska spola, säger han.

Läkare skeptisk

Patienten får även behandling med kognitiv beteendeterapi.
– Det har visat sig att det hjälper många att gå ner i vikt, det är viktigt att patienterna lär sig att få nya vanor i samband med den här metoden, säger Cederhag.
I tidningen City är överläkaren Carl-Erik Flodmark skeptisk till metoden, bland annat eftersom syra- och saltbalansen i magen kan rubbas.
– Det finns med i beräkningen, men det har inte hänt något med patienterna i USA. Man spolar ut så lite ur magen, säger Cederhag.