Ny metod för att bota anorexi

Anorexi kan botas med ätträning, värme och vila. Psykiska problem vid anorexi är inte orsak till sjukdomen utan en följd av svälten.

Ätträning, värme och vila är viktiga delar i behandlingen mot anorexi. Foto: PIERRE

Anorektiker hamnar i en ond spiral, anser forskare vid Anorexicentrum på Karolinska Institutet. Svälten gör att två system aktiveras i hjärnan, ett som innehåller dopamin och ett med noradrenalin.  Dopaminet ökar den fysiska aktiviteten och gör att patienten får belöning av att röra på sig.  Noradrenalinet ökar känsligheten för vad som är belönande, alltså att äta mindre och röra sig mera.  När patienten gått ner tillräckligt mycket i vikt får hon både fysiska och psykiska symtom av svälten. Bland annat blir hon kall.  Boten är att träna patienterna i ett nytt ätbeteende, samtidigt som de värms och får mycket tid för vila. 

På Anorexicentrum används en våg och ett datorprogram som visar hur mycket den sjuka ätit samtidigt som hon får uppskatta hur mätt hon känner sig. Datorn lägger in en ätkurva som patienten ska följa för att efter hand äta allt mera normalt.  Efter maten vilar patienterna i varma rum. Värmen är lugnande och känns skön för de kalla anorektikerna. 

Med den här metoden har tre patienter av fyra blivit fria från symtom efter i genomsnitt fjorton månaders behandling. Återfallsfrekvensen är låg och metoden är dessutom billig, skriver forskningsgruppens chef Cecilia Bergh i Forskning och framsteg.

Aktuellt just nu