Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 28 sep 2011 10:48

Uppdaterad 28 sep 2011 11:21

Ny metod fixar ditt blodtryck

LIVSVIKTIGT. "Högt blodtryck varken syns eller känns, därför är det viktigt att se till att mäta blodtrycket. Gör det varje år, precis som du besiktigar bilen", säger livsstilsprofessor Mai-Lis Hellenius som här intill ger sina 21 enkla tips för att få bukt med högt tryck.

LIVSVIKTIGT. "Högt blodtryck varken syns eller känns, därför är det viktigt att se till att mäta blodtrycket. Gör det varje år, precis som du besiktigar bilen", säger livsstilsprofessor Mai-Lis Hellenius som här intill ger sina 21 enkla tips för att få bukt med högt tryck.

Foto: Christian Örnberg

Nästan två miljoner svenskar har högt blodtryck.
Folksjukdomen ökar risken för allvarliga sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och njursvikt.
Men med en helt ny metod, ett litet ingrepp via ljumsken, kan farligt högt blodtryck sänkas rejält. Hittills har åtta svenskar behandlats framgångsrikt.
- Resultaten är väldigt lovande, säger hjärtläkaren och forskaren Bert Andersson.
Livsstilsprofessor Mai-Lis Hellenius vid Karolinska institutet ger sina allra bästa råd för hur du förebygger högt blodtryck, sänker blodtrycket lätt till måttligt förhöjt blodtryck och håller dig frisk.

Bert Andersson är hjärtläkare och forskare.

Ungefär 27 procent av den vuxna befolkningen i Sverige har för högt blodtryck, bland 60-åringar varannan. Högt blodtryck kan skada både hjärta, hjärna och njurar och ökar risken för exempelvis hjärtinfarkt, stroke, njursvikt och demens.
Högt blodtryck behandlas i dag med livsstilsförändringar i första hand och i andra hand även med läkemedel. Men ungefär varannan får ändå inte ned blodtrycket tillräckligt.

Nytt ingrepp kan hjälpa

Nu har ett nytt ingrepp visat sig kunna sänka blodtrycket hos personer som inte blivit hjälpta av mediciner. Ingreppet innebär att läkaren går in i njurarnas artärer via ljumsken. Inne i kärlen värms nerverna upp så nervsignaler mellan njurarna och hjärnan blockeras. Enkelt uttryckt kan man säga att nervsystemet då "luras" till att inte höja blodtrycket.
- Det är ett mindre ingrepp, ett litet stick i ljumsken. Men det sänker trycket markant, mer än mediciner. Det är förstås värdefullt eftersom det minskar risken för allvarliga följdsjukdomar, säger överläkaren och forskaren Bert Andersson på Sahlgrenska universitetssjukhuset, där man är först i landet med den nya metoden.
En tvåårsuppföljning har visat att blodtrycket sänks med ungefär 20 procent. Man har heller inte sett några allvarliga biverkningar. På Sahlgrenska har åtta personer opererats hittills.

Kan bli komplement

Forskarna hoppas att metoden kan bli ett komplement eller alternativ till läkemedel.
- Vi hoppas att tusentals ska kunna bli hjälpta, säger Bert Andersson.
Nu ska Göteborgsforskarna undersöka om metoden också kan användas mot hjärtsvikt.